Lees-, luister- en kijktips

Luister-, lees en kijktips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychische klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze. 

Deel je tip!

Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie

Componence Asset List

pdf

Wat doet een dwangstoornis met je? Welke obsessieve gedachtes heb je? En wat als je verliefd wordt? Rianne neemt je in haar documentaire ‘Dagboek van mijn Dwang’ een jaar lang mee in haar leven met een dwangstoornis. 

De dwang van Rianne komt onder andere tot uiting door stemmen in haar hoofd die aangeven dat ze bepaalde dingen moet laten of juist moet doen. In de 3DOC beleef je door middel van de voice over, ingesproken door Rianne zelf, de stemmen in haar hoofd. ‘Je bent dom, je bent het niet waard’, is bijvoorbeeld te horen. Ze verliest helemaal de controle als ze verliefd wordt op Boaz, een aan drugs verslaafde jongen. Haar verliefdheid verandert al snel in een obsessie. 

De documentaire was eind mei te zien op NPO 3. Heb je het gemist of wil je het nog een keer terugkijken? Dat kan via de website van NPO3

Online serie 

Aanvullend op deze uitzending, die eind mei op tv te zien was, zijn er nog drie aanvullende mini-docu’s online gezet. Deze docu’s zoomen dieper in op onderdelen van het tv-programma. Zo staat in de eerste online docu haar dagelijks leven centraal, laat ze in de tweede online docu zien hoe de dwang haar leven belemmert in sociale contacten en eindigt de online serie met de zoektocht naar hulp. 

Bekijk hieronder de eerste online docu's. 

 

Online afleveringen 2 en 3 bekijk je op de website van NPO3 of via YouTube

Meer over een dwangstoornis

Een dwangstoornis valt onder een angststoornis. Wil je meer weten over welke de symptomen van een dwangstoornis en welke behandelingen wij bieden? Of heb je een verwijsbrief van de huisarts en wil je je aanmelden? Via onderstaande buttons vind je meer informatie. 

Aanmelden   Meer over dwang