Lees-, luister- en kijktips

Luister-, lees en kijktips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychisch klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze. 

Deel je tip!

Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie

Componence Asset List

pdf

‘De zee herinnert ons eraan om niet tegen golven te vechten, maar juist met de golven te dansen.’ In het boek ‘Golven van verdriet’ leggen schrijfsters en ervaringsdeskundigen Caro Suringar en Sacha Verheij de link tussen surfen en depressie. Door middel van persoonlijke teksten en bijpassende illustraties hopen Caro en Sacha met dit boek een andere kijk op depressie te geven. 

Caro en Sacha | Fotograaf: Angeliek de Jonge®

De twee vriendinnen Caro en Sacha ontmoetten elkaar op de opleiding Humanistiek en ontdekten al snel dat surfen een gedeelde passie was, maar ook dat ze beiden te maken hebben (gehad) met depressies. Toen Caro met het idee kwam om deze overeenkomst in een boek te gieten, was Sacha meteen enthousiast. Emma Schröder, vriendin en illustrator, sloot zich al snel aan om de woorden te versterken met illustraties. Vervolgens breidde het team zich uit tot een groep van 6 illustratoren: Lena Umbgrove, Eva de Jong, Mans Weghorst, Nienke van Duuren en Sanne Kerssens.

'Wij hebben niet het gevoel dat er een taboe ligt op het bespreken van depressie, maar wel op wát we voelen wanneer we een depressie hebben.'

Meer informatie 

Golven van verdriet bestaat uit persoonlijke essays, zelfgeschreven gedichten, filosofieën en illustraties. Het boek bestellen of meer informatie lezen? Neem dat een kijkje op de website of volg Golven van verdriet op Instagram

Behandelingen depressie 

PsyQ biedt verschillende behandelmogelijkheden voor een depressie. Het is mogelijk om een reguliere, face-to-face, behandeling te volgen op een van de locaties van PsyQ, een 100% online behandeling te volgen of een gedeeltelijke online behandeling te volgen.

Meer over behandelingen