Lees-, luister- en kijktips

Luister-, lees en kijktips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychische klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze. 

Deel je tip!

Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie

Componence Asset List

pdf

Wat is ADHD eigenlijk? Welke vooroordelen zijn er? Helpen pilletjes, of juist helemaal niet? In haar boek Druks geeft sportmarketeer en blogger Francien Regelink een ongefilterd kijkje in haar leven met ADHD; van boodschappen doen tot werken onder de brandtrap. 

Fotograaf: Bianca Toeps

In Druks begint Francien met een korte uitleg over ADHD. Dit doet ze samen met ADHD-coach en directeur van ADHD-Nederland Cathelijne Wildervanck. Ze geven antwoord op vragen als: wat is ADHD, wat zijn de kenmerken en hoe werkt het in je hersenen als je ADHD hebt? Vervolgens geeft Francien een kijkje in het dagelijkse leven van een AD(H)D’er. Francien vertelt in haar boek open en eerlijk over haar ervaringen met onder andere seks, geld en welke medicatie ze (soms niet) slikt. 

Druks: voor iedereen

Druks is niet alleen een boek voor mensen met AD(H)D, maar ook voor iedereen in de directe omgeving; ouders, zus, broer of vrienden. Francien is momenteel bezig met het schrijven van haar volgende boek waarin ze onder andere ingaat op ADHD en vriendschap. 

Meer leestips

Druks is onderdeel van de reeks Hoofdzaken. In deze reeks verscheen ook onder andere het boek Een Steekje Los van Iris ter Haar

ADHD bij vrouwen 

Over het algemeen wordt de diagnose ADHD vaker bij mannen gesteld dan bij vrouwen. Dit komt omdat ADHD bij vrouwen zich anders uit dan bij mannen. Vrouwen zijn namelijk van nature beter in communicatie en sociale interactie dan mannen. Op jonge leeftijd leren meisjes al om zich aan te passen aan de omgeving en zo hun ADHD te verbloemen. Het gevolg is dat ADHD bij vrouwen vaak niet of pas laat wordt ontdekt.

Lees meer