Lees-, luister- en kijktips

Luister-, lees en kijktips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychische klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze. 

Deel je tip!

Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie

Componence Asset List

pdf

Met een dikke deken, een mok warme chocolademelk en onze 6 lees-, luister- en kijktips over mentale gezondheid kom je de feestdagen comfortabel door. Lees snel verder!

1. Boek: FAQ Gender

In FAQ Gender gebruiken Mandy Woelkens en Thorn de Vries hun eigen ervaringen om de Frequently Asked Questions over gender te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je? 

‘We hopen in dit boek de gendergrijze wolken te doen vervagen. Voor ons is het namelijk heel helder; nu jij nog’

Meer over FAQ Gender

2. Blog: Mindgains

Collega Mignon, GZ-psycholoog bij PsyQ Nijmegen, en haar vriend Ruud startten in 2019 met hun blog Mindgains. Hun doel: zo veel mogelijk mensen inspireren en motiveren voor een meer actieve en gezonde leefstijl, waarbij zowel mentale als fysieke gezondheid belangrijk is.

‘Mentaal goed in je vel zitten en je manier van denken aanpassen,  is net zo belangrijk als werken aan je lichaam’

Ga naar Mindgains

Tip! volg Mindgains ook op Instagram!

3. Podcast: Onbespreekbaar

In de podcast Onbespreekbaar spreken de twee Belgische vrienden Jef Willem en Nicolas Overmeire met diverse gasten over psychische problemen. Verschillende thema’s komen langs, denk aan: zelfbeschadiging, schoonheidsidealen, eetstoornissen en depressies. Door zelf open te zijn, hopen ze het taboe op psychische klachten te doorbreken.

Luister de laatste aflevering van de podcast hieronder of beluister meer afleveringen via Spotify.

Tip: volg Onbespreekbaar ook op Instagram!

4. Docu: Storm om mij heen

Hoe is het om bekend te zijn en daarnaast psychische problemen te hebben? Muzikante S10 (onze inzending voor het Eurovisie Songfestival van 2022!) laat het zien in de docu Storm om mij heen van makers Timo Pisars en Kilian Kayser (VPRO 3voor12). Bekijk de documentaire hieronder of via de website van 3voor12!

5. Film: All The Bright Places

In All the Bright Places zien we hoe hoofdpersonages Violet en Theodore allebei dealen met mentale problemen. Zo kampt Violet met een depressie na de dood van haar zus en heeft Theodore een bipolaire stoornis met vele depressieve periodes.

De film is te zien op Netflix. Bekijk hieronder alvast de trailer!

6. Serie Atypical

De serie Atypical draait om de 18-jarige Sam die een autisme spectrum stoornis heeft. Hij gaat op zoek naar zichzelf en naar de liefde. Deze zoektocht zet ook het leven van zijn familieleden op zijn kop die allemaal gedwongen worden om te veranderen.

De serie bestaat uit 4 seizoenen en is via Netflix te bekijken. Bekijk hieronder alvast de trailer!