Actueel

Componence Asset List

31 mei 2024

300x300-topggz.png
Den Haag, 30 mei 2024 – De afdeling PsyQ Psychotrauma Haaglanden heeft opnieuw het prestigieuze TOPGGz-keurmerk ontvangen van de onafhankelijke Stichting Topklinische GGz. Deze hernieuwde toekenning onderschrijft de belangrijke prestaties van de afdeling in wetenschappelijk onderzoek, innovatieve behandelmethoden en kennisdeling, die bijdragen aan een betere behandeling van psychotrauma. 

Psychotrauma, veroorzaakt door ingrijpende gebeurtenissen zoals een overval, oorlogsgeweld, een verkeersongeluk, mishandeling of verkrachting, kan leiden tot langdurige psychische klachten en posttraumatische stress-stoornis (PTSS). PsyQ Psychotrauma biedt met gespecialiseerde behandelingen een belangrijke bijdrage aan het herstel van deze cliënten.

De uitreiking van het keurmerk vond plaats na een inspirerend minisymposium, waar alle hoog specialistische functies van de afdeling Psychotrauma uitgebreid aan bod kwamen. Na een algemene inleiding over trauma werden de laatste bevindingen van de onderzoeken IMPACT en OpenUp gepresenteerd. Verder stond een uiteenzetting over de rol van psychofarmaca bij PTSS op het programma en kreeg het publiek de gelegenheid om vragen te stellen over de innovatieve behandeling In muren deuren maken. 

Voor de officiële uitreiking van het TOPGGz-certificaat was Dineke Moerman, directeur van Stichting Topklinische GGz naar Den Haag gekomen. “Het was een mooie middag met veel inspirerende voorbeelden van onderzoek leidend tot innovatie in behandeling. Een prachtige illustratie van waar het TOPGGz-keurmerk voor staat.”  

Joop de Jong, psychiater, specialismeleider en boegbeeld van PsyQ Psychotrauma, tijdens de uitreiking: “We zijn er met het hele team enorm trots op dat we de komende jaren opnieuw een TOPGGz-afdeling zijn. We hebben samen bewezen dat ons wetenschappelijk onderzoek en de innovatieve verbetering van de cliëntenzorg deze erkenning nog steeds verdienen. Hier helpen wij veel mensen met een zeer ernstig trauma om hun leven weer op te pakken. Dat lukt gelukkig steeds beter.”   

Over PsyQ Psychotrauma 

PsyQ Psychotrauma is een van de vijf TOPGGz-afdelingen van PsyQ. Binnen Parnassia Groep, waar PsyQ Psychotrauma in Den Haag onderdeel van is, en ook daarbuiten, speelt de afdeling een prominente rol op het gebied van consultatie en bijscholing voor collega’s als het gaat over PTSS en andere trauma-gerelateerde problematiek. Door expertise breed te delen, profiteren ook andere afdelingen hiervan. 

Over TOPGGz 

TOPGGz staat voor hoogspecialistische patiëntenzorg in combinatie met vakontwikkeling. Het doel is om specialistische ggz-zorg transparant, toegankelijk, kosteneffectief en kwalitatief hoogwaardig te maken voor patiënten en professionals. De stichting TOPGGz, opgericht 17 jaar geleden, erkent en ondersteunt inmiddels meer dan 50 afdelingen in Nederland.