Actueel

Componence Asset List

24 oktober 2022

200x200_topggz_logo_2023.png

De afdeling in Den Haag mag het keurmerk opnieuw vier jaar lang voeren. In 2010 kreeg de afdeling PsyQ Programma Angststoornissen het TOPGGz-keurmerk voor de eerste keer en inmiddels is het keurmerk op 6 oktober jl. voor de derde keer verlengd. De afdeling heeft aangetoond dat ze zeer gespecialiseerde cliëntenzorg combineert met het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden, wetenschappelijk onderzoek doet en nieuw opgedane kennis deelt.

Annemiek Polman, klinisch psycholoog op de afdeling, vertelt trots te zijn dat het keurmerk verlengd is.

“Onze afdeling onderscheidt zich door de onderzoekscultuur, het willen innoveren en opleiden, werken met experts en geen uitdaging uit de weg gaan bij complexe cliënten. Cliënten geven aan te hebben gemerkt dat als reguliere behandeling niet voldoende werkt, er bij ons ook nog andere mogelijkheden zijn. Ze voelen zich gezien en op hun gemak bij onze kundige professionals”.

Behandelingen verder verbeteren

De komende vier jaar gaat de afdeling de bestaande behandelingen verder verbeteren. “Cognitieve gedragstherapie (CGT) en dan met name exposure is bewezen effectief bij angststoornissen, maar er zijn cliënten die daar onvoldoende van profiteren en ook het terugvalpercentage bij angststoornissen is hoog. Hoe kunnen we voor die groep de behandelmogelijkheden verbeteren? Daar werken we op dit moment aan, bijvoorbeeld met het Doorbreek Dwang Digitaal (3D) onderzoek”, legt Annemiek uit.

PsyQ Programma Angststoornissen

De TOPGGz-afdeling Angststoornissen behandelt volwassenen ambulant met angst- en of dwangstoornissen, ook als die gepaard gaan met andere diagnoses. De afdeling biedt o.a. intensieve exposure behandeling voor de doelgroep die niet goed profiteert van een reguliere behandeling. Aangezien naasten ook vaak betrokken zijn bij angst- en dwangproblematiek, worden zij ook betrokken bij deze behandeling. Ze worden aan het begin en aan het eind van het traject samen met de cliënt uitgenodigd om te bespreken hoe de klachten ook in de interactie spelen en wat ervoor nodig is om deze patronen te doorbreken.

Strenge criteria TOPGGz

TOPGGz-afdelingen bieden uitkomst voor cliënten met ernstige, complexe en/of zeldzame aandoeningen, die onvoldoende resultaat hebben van een behandeling in de specialistische (tweedelijns) geestelijke gezondheidszorg. Aan toekenning van het TOPGGz-keurmerk gaat een zeer uitgebreide procedure vooraf, waarin de afdeling wordt getoetst op strenge criteria op het gebied van hoogspecialistische en innovatieve cliëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. De toetsing wordt uitgevoerd door een onafhankelijke, visitatiecommissie.

Meer informatie

Op de website van stichting TOPGGz is meer informatie over resultaten en effecten, onderzoek en kennisverspreiding van de afdeling te vinden.