Actueel

Componence Asset List

05 september 2019

regulier-pillen2.png
Op de speciale polikliniek farmacogenetica van PsyQ in Amsterdam krijgen mensen met een psychiatrische diagnose medicatie-advies op maat op basis van hun dna. Deze mensen krijgen dan een advies voor de best passende medicatie met de juiste dosering.

Het genetisch profiel van iedereen verschilt. Door deze verschillen in dna kunnen sommige patiënten bijvoorbeeld meer last hebben van bijwerkingen van een bepaald geneesmiddel dan anderen. Of het middel werkt minder goed. Door de verschillen in dna is het vaak zoeken naar het juiste medicijn en de juiste dosering per individu. En dat terwijl we graag snel effectieve medicatie willen voorschrijven zodat de patiënt ook snel kan beginnen aan het herstel. Dat is nu mogelijk dankzij de farmacogenetica poli van PsyQ in Amsterdam. Deze poli kan, na onderzoek, een op de persoon toegespitst medicatie-advies geven. Hier vinden geen behandelingen plaats; de patiënt en behandelaar krijgen hier medicatie advies.

Patiënten kunnen niet zelf rechtstreeks contact opnemen met de farmacogenetica poli. Overleg met je behandelaar of een dergelijk medicatie-advies in jouw geval ook wenselijk is.

Meer weten over de invloed van dna en medicatie? Lees dan het interview met Roos van Westrhenen.  Bekijk ook het filmpje (zie hieronder) of beluister de podcast van Roos met radio Rijnmond. Roos werkt sinds enige tijd bij PsyQ en is naast psychiater ook klinisch farmacoloog.