Actueel

Componence Asset List

12 januari 2021

slapende+vrouw+200x200.jpg

Symptomen van slapeloosheid versterken het negatieve effect van ADHD-symptomen op de psychische gezondheid en productiviteit van volwassenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Kenniscentrum ADHD van PsyQ en het Trimbos-instituut. Bij de behandeling en screening van ADHD zou daarom meer aandacht moeten zijn voor deze wisselwerking tussen ADHD en slaapproblemen.

Dat volwassenen met ADHD vaak last hebben van slaapproblemen is al langer bekend. Tot wel 80 procent van de volwassenen heeft problemen met inslapen, vertelt bijzonder hoogleraar ‘ADHD bij Volwassenen’ en psychiater Sandra Kooij in het artikel ‘Het verband tussen slaap en ADHD’.  Al vroeg in haar carrière ontdekte zij dat de meerderheid van haar patiënten ‘laat’ sliep, gemiddeld pas tussen 01.00 uur en 03.00 uur ’s nachts. 

Effecten

Het verdiepende onderzoek van het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen in samenwerking met het Trimbos richtte zich op de effecten van het tegelijkertijd voorkomen van symptomen van ADHD en slapeloosheid. Slapeloosheid bleek het negatieve effect van ADHD-symptomen op de psychische gezondheid en productiviteit van volwassenen te versterken. Dit gold voor beide typen ADHD-symptomen, namelijk aandachtstekort en hyperactiviteit, en kon niet verklaard worden door de aanwezigheid van andere psychische aandoeningen. De studie toont aan dat de negatieve gevolgen sterker zijn als ADHD en slaapproblemen samen voorkomen, zelfs wanneer er gecorrigeerd wordt voor een breed scala aan andere psychische aandoeningen.

Volledige publicatie

Het  volledige artikel is gepubliceerd in Psychological Medicine, 2020 
van Andel E, ten Have M, Bijlenga D, Beekman ATF, de Graaf R, Sandra Kooij JJ (2020). Combined impact of ADHD and insomnia symptoms on quality of life, productivity, and health care use in the general population. Psychological Medicine 1–12. https://doi.org/10.1017/S0033291720001592