Actueel

Componence Asset List

27 september 2019

200x200+Cara+Verdellen+VGcT+podcast.jpg
Cara Verdellen, klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut bij PsyQ, vertelt in deze podcast over ticstoornissen, waar Gilles de La Tourette er een van is. Tourette staat bij veel mensen synoniem voor schelden, maar het is veel meer dan dat.

Benieuwd, luister dan deze podcast.

In 2007 is Cara Verdellen gepromoveerd op de gedragstherapeutische behandeling van Tourette. Ondertussen heeft ze meerdere publicaties op haar naam staan en is een expert geworden op het gebied van ticstoornissen. Gilles de la Tourette is zo'n ticstoornis, je maakt dan onwillekeurige bewegingen en geluiden. Dat schelden is een van de tics. Ongeveer 1 op de 10 mensen met Tourette heeft daar last van. Dat andere tics zoals oogknipperen, keelschrapen of kuchen ook kunnen wijzen op Gilles de la Tourette weten veel mensen niet. En die onbekendheid was voor haar een belangrijke reden om mee te werken aan een handboek over Gilles de la Tourette.

De podcast gaat dieper in op ticstoornissen en de behandeling ervan. Waarom duurt het vaak jaren voordat er een diagnose wordt gesteld? Zijn er effectieve behandelingen? Cara Verdellen vertelt er meer over.

Lees ook het nieuwsartikel, Gilles de la Tourette is meer dan schelden alleen