Actueel

Componence Asset List

09 december 2020

kompassie.jpg

In een artikel van Zorgvisie van woensdag 18 november wordt gesproken over de samenwerking tussen PsyQ en Kompassie voor het koploperproject cliëntondersteuning.
 

 

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt geld beschikbaar om de landelijke ggz-wachtlijsten problematiek aan te pakken door het verbeteren van het aanbod, de vindbaarheid en de kwaliteit van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Kompassie is een onafhankelijk steunpunt voor mentale gezondheid en werkt sinds januari samen met PsyQ in Den Haag door de mensen die wachten voor een behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen te koppelen aan een lotgenoot.

‘Ondersteuning kan bestaan uit een kopje koffie, of een paar afspraken’, vertelt Jacqueline van den Bos, directeur van zelfregiecentrum Kompassie. ‘De mensen met eigen ervaring in de ggz van Kompassie bieden een luisterend oor. Soms is dat al genoeg: weten dat je niet gek bent, dat je niet de enige bent. De lotgenoten zijn getraind om met de wachtende te kijken naar wat er op verschillende leefgebieden speelt’, vervolgt Van den Bos. ‘Ze kunnen samen de financiën doorspitten of ze helpen de wachtenden om actief te blijven.’

‘Kompassie wordt ervaren als een laagdrempelig steunpunt voor patiënten. Het steunt hen dat ze binnen kunnen lopen zonder afspraak, een kop koffie kunnen drinken, lotgenoten kunnen spreken maar ook een helpende hand kunnen verwachten bij vragen die ze hebben op diverse leefgebieden, zoals woning en administratie. De lijnen tussen de collega’s van Kompassie en PsyQ zijn kort, wat de samenwerking krachtig maakt.’ aldus Karlijn de Vos, klinisch psycholoog/psychotherapeut en manager zorg PsyQ in Den Haag.

De samenwerking tussen PsyQ en Kompassie blijkt een succes en gaat, naast mensen die wachten op een behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek, nu ook ingezet worden voor alle andere behandelprogramma’s in de regio Haaglanden.

Bekijk volledige artikel van Zorgvisie: ‘Lotgenoten verlichten wachttijd voor ggz-behandeling’  (premium artikel)