Actueel

Componence Asset List

21 april 2020

Regulier-psychiater+thuis-bank-gesprek-therapie-behandeling.jpg

Bij PsyQ Online spreek je de behandelaar online via videobellen en een chatfunctie. Deze manier van behandelen zorgt ervoor dat we op belangrijke of spannende momenten dichtbij je kunnen zijn. De klachten van mensen die de online behandeling hebben, verbeteren even goed als de klachten van mensen die op de traditionele manier in de spreekkamer zijn behandeld. Doordat we behandelcontacten flexibel kunnen inplannen, leidt de behandeling sneller tot het gewenste resultaat. Kelly, die haar behandeling volledig online volgt is tevreden. ´Ik raad het zeker aan!´

Kelly ervaarde recent weer depressieve klachten. Eerder was ze al in behandeling geweest voor haar depressie, een reguliere behandeling in de spreekkamer. Nu ging ze aan de slag met een online behandeling bij PsyQ. NiceDay interviewde haar over haar ervaringen.

Kelly, wil je vertellen hoe je bij een online behandeling terecht bent gekomen?

“Ik merkte dat ik weer depressieve klachten kreeg en had dus hulp nodig. PsyQ kwam met de optie voor online behandeling via NiceDay. Bij PsyQ online kon ik veel sneller terecht: Ik zou anders 3 tot 6 maanden moeten wachten. Met de online behandeling kon ik binnen een maand al starten. Ik was dus al bekend met therapie en met jezelf openstellen, maar online behandelen was wel nieuw voor mij.”

Wat was de toegevoegde waarde van online behandelen?

“Ik heb eigenlijk alles in de app gebruikt. Zo hield ik mijn gevoelens bij en het aantal stappen dat ik op een dag zette. Op deze manier had de behandelaar een goed overzicht van mij en van de wereld in mijn hoofd. Maar ook ikzelf had een goed overzicht van mezelf. Het bijhouden van de registraties gaf mij veel inzicht. En het is makkelijk om alles bij elkaar te houden.

Met NiceDay kon ik goed mijn gedachten, emoties en ervaringen bijhouden. Dat hielp echt! Ik noteerde de goede momenten, maar ook de minder goede momenten. Ik zag dat het op sommige dagen eigenlijk best goed met mij gaat. Door mijn depressie zat ik voor mijn gevoel in een neerwaartse spiraal, maar door het overzicht zag ik dat ik ook goede dagen heb en dat er geen neerwaartse spiraal is.”

Wat vond je fijn aan het online traject?

“Ik vond de online behandeling via NiceDay super! Helemaal omdat ik ook buiten de afspraken om chatberichten kon sturen. Dat gaf veel steun. Ik hoefde niet op onze afspraak te wachten, maar ik kon meteen iets delen. Mijn behandelaar reageerde vrij snel op het bericht. Ook de gedachten dat mijn behandelaar goed bereikbaar is hielp mij enorm met mijn klachten.

In het begin is het even wennen. Maar ik vond het fijn dat ik minder tijd hoefde vrij te maken, ik hoefde namelijk niet meer naar een locatie!”

Heb je tips voor mensen die starten met online behandelen?

Ik zou zeggen probeer het gewoon. Maar geef het de tijd. Het is even wennen. Ook omdat ik mezelf steeds in beeld zag. Maar denk niet meteen, “dit is niks”. Na een tijdje ben je er gewend aan.

Let goed op je bundel en ga ergens zitten waar je goede internetverbinding hebt. Eén nadeel van online behandelen was dat de internetverbinding niet altijd even lekker liep.

Ga in een ruimte zitten waar je je goed kan focussen zonder veel omgevingsgeluiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen kinderen rondlopen. Ik had de kleine ook een keer rondlopen, maar dan loopt de sessie veel minder lekker. Zorg ook voor wat drinken, pen en papier en dat je telefoon op de juiste hoogte staat.

Smokkel niet met wat je noteert in de app. Doe het voor jezelf!”

Zou je online behandeling aan anderen aanraden?

“Ik raad het zeker aan. Het is een goede oplossing om sneller in contact te komen met een behandelaar en met de app krijg je inzicht in je eigen gedachten en gevoelens. Dat is erg leerzaam. Het videobellen vind ik een goede vervanging voor face-to-face behandeling.”

Wil jij ook online in contact komen met een therepaut of coach? Ga aan de slag met NiceDay.