Actueel

Componence Asset List

15 december 2021

regulier_Verpleegkundige_1.jpg

De TopGGZ afdeling Angststoornissen van PsyQ in Den Haag zoekt deelnemers voor een onderzoek naar de behandeling van een obsessief compulsieve stoornis (OCS).

Op de TopGGZ afdeling Angststoornissen van PsyQ in Den Haag voeren wij een onderzoek uit naar de behandeling van een obsessief compulsieve stoornis (OCS) met ondersteuning van de smartphone applicatie NiceDay. Op deze wijze kunnen we de behandeling meer flexibel aanbieden in jouw eigen omgeving: waar en wanneer je het meeste last hebt van de dwang. Wij vergelijken dit met de reguliere behandeling in de spreekkamer. In de traditionele exposure groep krijgt iemand wekelijks een exposure behandeling op onze vestiging in Den Haag op de Lijnbaan.

Achtergrond van het onderzoek

Exposure is de voorkeursbehandeling voor OCS. In deze behandeling word je uitgenodigd je bloot te stellen aan datgene waar je bang voor bent, en de dwanghandelingen achterwege te laten. Zo wordt het patroon van dwanggedachten en handelingen doorbroken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoewel veel patiënten met OCS opknappen van deze behandeling, er helaas ook een grote groep patiënten is die onvoldoende reageert op deze behandeling of terugvalt. Wij denken dat een van de redenen hiervan is dat de behandeling soms onvoldoende aansluit op de persoonlijke situatie van mensen die last hebben van OCS.

OCS klachten zijn heel gevarieerd: zij spelen in verschillende situaties, in verschillende vormen en op verschillende momenten op. Wij verwachten dat exposure via een app flexibeler is en beter aansluit op iemand zijn persoonlijke situatie waardoor dit effectiever is dan de traditionele behandelvorm. Zo kan iemand met een behandelaar beeldbellen of chatten tijdens exposuremomenten die in het dagelijks leven voorkomen, of die zich spontaan voordoen. Ook kan iemand de voortgang van de behandeling goed bijhouden door emoties, gedrag en verschillende omgevingsfactoren te registeren in de app. Deze informatie gebruiken we ook gedurende het behandelproces om samen te kijken hoe deze factoren van invloed zijn op het beloop van de klachten. 

Deelnemen aan het onderzoek?

Je kan deelnemen aan het onderzoek wanneer je:

  • Een diagnose obsessief-compulsieve stoornis hebt;
  • Ouder bent dan 18 jaar;
  • De Nederlandse taal goed genoeg beheerst om vragenlijsten in te kunnen vullen;
  • Bereid bent om eventuele medicatie gedurende het onderzoek niet te verhogen of te wisselen.

Meer informatie

Voor meer informatie of aanmelden, neem contact op met Elena Hoogerwerf (elena.hoogerwerf@psyq.nl) of met Patrick Imanse (p.imanse@psyq.nl).

Meer informatie in de folder: ‘Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Onderzoeksteam

Hoofdonderzoeker: Elena Hoogerwerf (Msc), Afdeling Angststoornissen PsyQ Den Haag/Universiteit Leiden

Onderzoeksassistent: Patrick Imanse (Msc), Afdeling Angststoornissen PsyQ Den Haag

Senior onderzoeker: Dr. Anja Greeven, Afdeling Angststoornissen PsyQ Den Haag/Universiteit Leiden

Senior onderzoeker: Dr. Rutger Goekoop, Afdeling Angststoornissen PsyQ Den Haag

Senior onderzoeker: Prof. Dr. Philip Spinhoven, Universiteit Leiden