Wat is emotieregulatie?

Wat is emotieregulatie?

Emotieregulatie is het adequaat omgaan met je emoties en het kunnen uiten van je emoties. Wanneer er sprake is van emotieregulatie problematiek heeft iemand last van een hoge gevoeligheid voor emoties, er zijn sterke emotionele reacties op stress-situaties en er is een vertraagde terugkeer naar het basisniveau na opwinding. Hierdoor zie je dat mensen impulsief kunnen reageren, of emoties juist opkroppen en vaak lang in een emotionele toestand blijven hangen.

Inmiddels zijn er tientallen studies die laten zien dat er sprake is van emotieregulatie problematiek bij (een deel van de) bipolaire patiënten. Kort gezegd lijkt het er op dat bipolaire patiënten gevoeliger zijn voor emotionele ontregeling na specifieke gebeurtenissen, zij minder functionele emotieregulatie strategieën toepassen, en dat het voor hen moeilijker is om emotionele toestanden weer naar een basisniveau te krijgen.

Een training die speciaal ontwikkeld is voor mensen met emotieregulatie problematiek is de Vaardigheden Emotie Regulatie Stoornis (VERS) training.