Hoe help je iemand die depressief is?

Leven met een depressie of omgaan met een depressie heeft een enorme invloed op een persoon. Een depressie is een ‘totalitaire’ ziekte in de zin dat het alle kwaliteit van leven wegneemt. Eigenlijk komt het leven tot stilstand: voor veel mensen die depressief zijn voelt het leven als overleven. Ze genieten nergens meer van, hebben geen energie meer om de meest simpele dingen op te pakken, trekken zich terug en relaties verliezen hun kleur. Mensen stellen zichzelf de vraag: ‘Hoe moet ik omgaan met een depressie'?

Omgaan met een depressie is lastig. Mensen met een depressie vinden het vaak moeilijk om erover te praten en mensen in de omgeving van iemand met een depressie weten vaak ook niet wat ze moeten doen. Men voelt zich machteloos. Het is zwaar om iemand met een depressie in de omgeving te hebben, en in sommige gevallen zorgt het ook voor ergernis. Omgaan met de machteloosheid zonder boos te worden is niet eenvoudig.

Signalen depressie

Voor familie, vrienden en collega’s is het soms lastig om te zien welke signalen wijzen op een depressie. Vaak sluipt een depressie erin: iemand wordt stil, trekt zich terug en wil niet veel meer ondernemen. Ook slecht slapen, niet veel eten, afvallen, frequent ziek melden op het werk en het hebben van kleine lichamelijke klachten, kunnen erop wijzen dat het niet goed gaat met iemand. Het duurt vaak weken tot maanden voordat een goede diagnose wordt gesteld. Tot die tijd moet iemand leven met een depressie. Pas daarna kan iemand met therapie leren omgaan met depressie.

Tips tegen depressie

Als iemand in je omgeving depressief is doe je er goed aan om niet-oordelend vragen te stellen. Tips tegen depressie zijn vaak snel gegeven, maar werken bijna nooit. Je kunt iemand wel helpen om actief te blijven en meenemen om bijvoorbeeld een wandeling te maken en hem of haar helpen om te leren omgaan met een depressie. Nog meer tips tegen depressie: neem taken over die te zwaar zijn maar let er wel op dat niet alle taken worden overgenomen. Het helpt om een dagplanning te maken en iemand erkenning te geven. Vind een middenweg tussen helpen maar niet teveel overnemen en iemand stimuleren om kleine dingen te blijven ondernemen. Iemand met een depressie ergens toe dwingen heeft nooit zin.