Chronische pijn

Langdurige pijn

Langdurige pijn

somatiek+en+psyche+mono.png

Bij acute pijn is er sprake van een onmiddellijke reactie van het lichaam op een (dreigende) beschadiging. Bijvoorbeeld: het branden van uw hand. De fijne zenuwuiteinden in uw hand nemen de warmtebron waar en sturen een prikkel via de zenuwen door naar de hersenen. Dit ´alarmsignaal' zet de hersenen aan tot actie: het terugtrekken van de hand. Hier heeft pijn de functie beschadiging te voorkomen.

Een andere functie van pijn is herstel van beschadigd weefsel te bevorderen. Na een operatie zorgt pijn aan de operatiewond er voor dat u het automatisch een tijdje ‘rustig aan doet' en de wond ontziet. Dat is nodig voor voorspoedig herstel. Acute pijn is dus een betekenisvol signaal.

Voortdurend pijn

Het kan voorkomen dat de wond is genezen, het lichamelijk herstel heeft plaatsgevonden en er geen sprake meer is van dreigende overbelasting of dreigende beschadiging. Terwijl de pijn toch voortduurt. De pijn heeft dan als alarmsignaal zijn waarde verloren. Als dit langer dan drie maanden duurt, is er sprake van chronische pijn. Deze pijn kan leiden tot een negatieve spiraal, waarbij iemand steeds minder actief wordt.

Chronische pijn kan zeker ook ontstaan zonder dat er sprake is van lichamelijk letsel of van een medische oorzaak. Wanneer er medisch gezien niets wordt gevonden betekent dit nog niet dat de pijn dus ‘psychisch' is. Chronische pijn wordt gezien als een complex probleem. Hiermee wordt bedoeld dat de klachten in stand worden gehouden door lichamelijke en psychische factoren.

Behandeling

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is zeer effectief gebleken bij het ervaren van chronische pijn. PsyQ werkt samen met de Universiteit Leiden Instituut Psychologie, Sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, in het landelijk project 'Grip op klachten'. In samenwerking met hen bieden we ‘Grip op pijn’, een online cognitieve gedragstherapie.

We richten ons daarbij zowel op gedrag als op gedachten. De behandeling bestaat uit verschillende  modules  en diverse opdrachten, die u onder begeleiding van een vaste behandelaar samen doorloopt.

We geven ook groepstherapie aan mensen die in het dagelijks leven last hebben van verklaarde of onverklaarde chronische pijnklachten.

Vragen of aanmelden

Mail ons als u vragen heeft of als u zich aan wilt melden. Voor deelname heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.