Somatiek & psyche

Somatiek en psyche

pdf
illustratie+somatiek+200px.png

Het behandelprogramma van Somatiek en psyche helpt mensen met lichamelijke (somatische) klachten waarbij deze lichamelijke klachten een langdurige grote invloed hebben op hoe zij zich voelen. Voorbeelden van dit soort lichamelijke klachten zijn chronische pijn, chronische vermoeidheid of uitvalsverschijnselen bij een conversiestoornis.

Wat is somatiek en psyche?

Somatiek betekent letterlijk lichamelijk; psyche gaat over het geestelijk welzijn. Je komt bij somatiek en psyche terecht als een lichamelijke aandoening veel meer gevolgen heeft dan verwacht mag worden en/of psychische klachten je lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Bij Somatiek en psyche worden ook cliënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) behandeld.

Naast lichamelijk verklaarde aandoeningen, is het mogelijk dat er geen afdoende medische verklaring is voor lichamelijke klachten. Dit wordt SOLK genoemd, ofwel Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Aan dit soort klachten worden allerlei namen gegeven: lichamelijk onbegrepen klachten, functionele klachten, psychosomatische stoornissen/klachten of somatoforme klachten. Ook SOLK kunnen voor psychische klachten zorgen.

Cijfers

Maar liefst de helft van de Nederlanders heeft weleens last van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Vaak gaan deze na korte tijd vanzelf weer over, maar helaas niet bij iedereen. Naar schatting heeft minstens 10% van de bevolking onverklaarde chronische pijnklachten en meer dan 2% van de bevolking last van chronische vermoeidheid (cijfers van Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie).

Kenmerken en symptomen

De symptomen en het soort klachten verschillen per persoon. Pijnklachten kunnen op één plaats in het lichaam optreden, maar ook op verschillende plaatsen tegelijk. Bij chronische pijnklachten kan het bijvoorbeeld gaan om chronische aspecifieke rugpijn, primaire hoofdpijn, chronische wijdverspreide pijn, chronisch whiplash syndroom, gewrichtsklachten of pijn aan nek en schouders.

Bij het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) ben je continu moe. Zelfs wanneer je de hele dag in bed hebt gelegen, lukt het jou amper om op te staan. Naast vermoeidheid kun je ook klachten hebben als chronische pijn en concentratieverlies.

Wanneer je last hebt van uitvalsverschijnselen, kun je aanvallen hebben die lijken op epilepsie.

Hoe verschillend de klachten ook zijn: stuk voor stuk zijn ze onvoldoende verklaard, houden ze al langere tijd aan en kunnen ze jouw leven flink door de war schoppen. Eetafspraken met vrienden? Naar de bioscoop met je partner? Elke dag naar je werk? Je zou wel willen, maar het lukt gewoon niet.

Oorzaken onvoldoende verklaarde klachten

Er zijn verschillende aanleidingen bekend die mogelijk voor (het in stand houden van) jouw klachten zorgen, bijvoorbeeld langdurige stress. Mogelijk zijn je klachten ontstaan na een drukke periode op je werk of na een zware medische ingreep. Het kan ook een optelsom zijn van verschillende dingen: je hebt bijvoorbeeld last van je nek door een verkeerde slaaphouding, daardoor ga je je steeds voorzichtiger bewegen en sla je je sportavond steeds vaker over. Bovendien maak je je steeds meer zorgen, waardoor je je spieren onbewust nog meer aanspant en de pijn verergert.

Het hebben van lichamelijke klachten heeft bij ieder mens gevolgen. Binnen Somatiek & Psyche werken we met het gevolgenmodel waarmee we deze gevolgen in kaart brengen.

Aandacht en gevoeligheid

Het kan voorkomen dat het iemand met SOLK sneller opvalt dat hij/zij lichamelijke klachten heeft, dan iemand zonder SOLK. Die persoon let er meer op of is gevoeliger voor wat er in het lichaam gebeurt. Sommige mensen maken zich meer zorgen als ze iets voelen in hun lichaam. De overmatige focus op het lichaam, kan ervoor zorgen dat de klachten verergeren.

Uitlokkende gebeurtenissen

Lichamelijke klachten ontstaan na een nare ervaring of na ziekte.

Instandhoudende factoren

De pijnklachten kunnen zo angstig zijn geworden dat iemand nauwelijks meer durft te bewegen. Niet bewegen heeft meestal geen goede invloed op het functioneren van het lichaam. Door het weinig bewegen, verslappen de spieren. De volgende keer dat je wél beweegt, kost dit moeite of doet pijn, omdat het lichaam en spieren niet meer gewend zijn te bewegen.

Informatiefolder psychosomatische stoornissen

Wil je alles nog eens rustig teruglezen,  download dan de informatiefolder "Altijd moe of altijd pijn?"

Download folder​​​​​​​

Soorten psychosomatiek

Body Dysmorphic Disorder (BDD) Patiënten met BDD hebben last van negatieve gedachten over hun uiterlijk. Lees verder
Chronische pijn Bij chronische pijn worden klachten in stand gehouden door lichamelijke en psychische factoren. Lees verder
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) Bij CVS is er sprake van aanhoudende ernstige vermoeidheidsklachten. Lees verder
Conversiestoornis / PNEA Spanningsaanvallen die erg lijken op epilepsie, zonder epileptiforme activiteit in de hersenen. Lees verder
Tics Iemand met een ticstoornis maakt ongewenst korte en plotselinge bewegingen of geluiden. Lees verder

Behandeling

Behandeling psychosomatiek

Wanneer de klachten veel gevolgen hebben op je dagelijks functioneren is het goed daar hulp voor te zoeken. PsyQ wil jou graag helpen. Samen werken we eraan dat pijn, vermoeidheid of andere klachten jouw leven niet langer overschaduwen. Bij PsyQ sta je er niet alleen voor. Door met je klachten te leren omgaan kan jij je weer richten op de dingen in het leven die voor jou belangrijk zijn.

Hoe donker de toekomst ook lijkt, vertrouw erop dat je geholpen kunt worden. We bieden vooruitstrevende, deskundige zorg en vinden samen met jou de behandeling die bij je past. Iedereen is uniek en iedereen ervaart daardoor andere negatieve gevolgen van zijn of haar klachten. Tijdens de behandeling houden we dan ook rekening met jouw doelen om jouw kwaliteit van leven te verbeteren.

Bekijk behandelmogelijkheden

Grip samenwerking

PsyQ was betrokken bij de ontwikkeling van de eHealth toolbox Grip en werkte daarbij samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen."

NOLK samenwerking

PsyQ is onderdeel van NOLK, oftewel Netwerk Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten. Bij dit netwerk zijn instellingen en professionals aangesloten die hun krachten bundelen zodat de kwaliteit van behandeling, scholing en onderzoek op het gebied van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten verbetert.

Test psychosomatiek

Ervaar jij (on)verklaarde lichamelijke klachten? Doe dan de Somatiek en psyche zelftest. De test richt zich op psychosomatische aandoeningen in het algemeen, en geeft een indicatie of er mogelijk sprake is van een aandoening waarbij behandeling zou kunnen helpen. De uitslag is geen diagnose. Bespreek de uitkomst van de somatiek en psyche-test met je (huis)arts.

Aanmelden

Met een verwijsbrief van een (huis)arts kan je je aanmelden bij PsyQ.

Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok

Lees-, luister- en kijktips

Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychisch klachten.