Hoe krijg je ADHD?

Hoe krijg je ADHD?

Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ook wel ADHD) is meestal aangeboren. Dus het zit vaak in de familie, maar het kan ook wel eens een generatie overslaan. Heel soms krijgen mensen ADHD door zuurstofgebrek bij de geboorte. Je hebt ADHD dus al vanaf de kinderleeftijd, meestal met een begin voor het 12e jaar. ADHD komt voor bij zo’n 3 tot 5 procent van de bevolking, ook nog bij ouderen boven de 65 jaar.

Hoe ontstaat ADHD?

ADHD ontstaat waarschijnlijk door problemen in de communicatie tussen verschillende hersengebieden. Signalen tussen hersencellen worden doorgegeven door ‘boodschapperstoffen’, die neurotransmitters heten. Uit onderzoek blijk dat mensen met ADHD minder van bepaalde boodschapperstoffen hebben. Daarom is het lang vasthouden van de aandacht moeilijk voor ADHD’ers. Ook hebben zij problemen met het beheersen van bewegingen en impulsen en met het sturen en plannen van gedrag.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit erfelijkheidsonderzoek blijkt dat ongeveer 70 procent van de kans op Attention Deficit/Hyperactivity Disorder erfelijk bepaald is. Dat betekent dat iemand een grotere kans op ADHD heeft als ouders en broers of zussen de stoornis ook hebben. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren zoals roken of drinken tijdens de zwangerschap ook leiden tot een verhoogde kans op Attention Deficit /Hyperactivity Disorder. Het is mogelijk om over ADHD heen te groeien, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat symptomen van ADHD ook nog bij veel volwassenen en ouderen voorkomen. Of zij er last van ondervinden hangt af van steun in de omgeving, van de partner, van passend werk of van bijkomende problemen zoals depressie, angst, slaap- en relatieproblemen  of een verslaving. Soms heb je er een periode veel last van, terwijl je in een betere periode minder klachten kunt hebben.

Er bestaan 3 typen ADHD:

  • ADHD-I: Deze vorm van Attention Deficit / Hyperactivity Disorder staat ook bekend als ADD. Mensen met ADHD hebben vooral last van aandachtstekort. Hyperactiviteit en impulsiviteit komen bij dit type ADHD vaak minder voor.
  • ADHD-H: De kenmerken van dit type ADHD zijn aanhoudende hyperactiviteit en impulsiviteit
  • ADHD-C: Ook wel het gecombineerde type genoemd. Mensen met dit type ADHD hebben kenmerken van beide vormen. Het gecombineerde type komt het meest voor.