wat zijn bekkenbodemspieren?

Wat zijn bekkenbodemspieren?

Iedereen heeft bekkenbodemspieren. De bekkenbodem is een spierplaat die de bekkenopening afsluit. De spierplaat loopt van het stuitbeentje naar het schaambeen en tussen de zitknobbels van de billen. Vrouwen hebben in het midden drie openingen: de urinebuis, de vagina, en de anus. Mannen hebben twee openingen: de urinebuis en de anus.

Functie van de bekkenbodemspieren

De bekkenbodem heeft verschillende functies:

  • Steun geven aan de organen in de buikholte, zoals de darmen, de blaas en bij vrouwen de baarmoeder.
  • De kringspieren beheersen; de bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij het plassen en ontlasten. Zo is er ontspanning nodig om te kunnen plassen en ontlasten.
  • Het opvangen van de drukverschillen die in de buikholte ontstaan bij het lachten, niezen, hoesten etc.
  • Een seksuele functie. Het aanspannen van de bekkenbodem speelt een rol bij het ervaren van seksuele gevoelens. Het orgasme zelf bestaat uit een aantal ritmische samentrekkingen van de bekkenbodemspieren.  

Klachten van de bekkenbodemspieren

Een gezonde bekkenbodem is veerkrachtig en gespannen. Maar de spieren kunnen ook te slap of juist te gespannen zijn. Wanneer een bekkenbodem te slap is, kunnen er klachten ontstaan zoals urine-incontinentie. Wanneer de bekkenbodem te gespannen is, kunnen er problemen ontstaan zoals constipatie.

Seksuele problemen en de bekkenbodemspieren

Ook bij seksuele problemen kan een te gespannen bekkenbodem een rol spelen. Soms worden de bekkenbodemspieren (onbewust) te sterk aangespannen waardoor geslachtsgemeenschap geheel niet mogelijk is; we spreken dan van een vaginistische reactie. Ook bij pijn bij het vrijen of orgasmeproblemen kan een te gespannen bekkenbodem een veroorzakende, onderliggende, of instandhoudende factor zijn.

Bekkenbodemspieroefeningen

Bekkenbodemspieroefeningen kunnen helpen bij het verminderen van seksuele problemen. Vaak zijn de oefeningen gericht op het vergroten van de controle over de bekkenbodemspieren. Hierdoor lukt het beter om de spieren te ontspannen of juist te spannen.