Topggz PsyQ ADHD

TOPGGz - PsyQ - ADHD

pdf
Onze afdeling en Kenniscentrum ADHD bij volwassenen (18+) en ouderen (55+) is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van ADHD en bijkomende klachten. De afdeling is gevestigd in Den Haag en heeft als doel om de kwaliteit van leven van mensen met ADHD te verbeteren en hen te helpen beter om te gaan met hun symptomen.  

Kenniscentrum ADHD

Het doel van het Kenniscentrum is het ontwikkelen, verspreiden en implementeren van kennis door wetenschappelijk onderzoek, publicaties het geven van onder andere voorlichting, trainingen en webinars aan (zorg)professionals in binnen- en buitenland. Ook spreken onze collega's van het Kenniscentrum geregeld op (inter)nationale symposia en geven ze lezingen over ADHD bij volwassenen. Daarnaast organiseert het Kenniscentrum jaarlijks het landelijke PsyQ ADHD-congres in oktober.

Een aantal vaste onderzoekers en ondersteunende collega's zijn verbonden aan het Kenniscentrum. Daarnaast participeren collega’s van de afdeling ADHD bij volwassenen, zoals artsen en psychologen, in het Kenniscentrum bij het geven van cursussen en in onderzoek. 

Coördinatie van het European Network Adult ADHD

Het Kenniscentrum coördineert het European Network Adult ADHD, voor Europese onderzoekers en behandelaars. Ook werkt het Kenniscentrum samen met cliëntenorganisaties en vele anderen in het veld.
 

TOPGGz - PsyQ - ADHD - blok onderzoek en publicaties

Wetenschappelijk onderzoek en publicaties

Het vergroten van de kennis op het gebied van ADHD bij volwassenen is een belangrijk doel van het Kenniscentrum. Zie voor de activiteiten op dit gebied het overzicht van lopend onderzoek en publicaties.

TOPGGz - PsyQ - ADHD - blok brochure huisarts

ADHD bij volwassenen & de huisarts

Ben je huisarts en wil je meer weten over het signaleren van ADHD bij volwassenen en onderhoudsbehandeling met stimulantia? Bekijk dan de brochure ADHD bij volwassenen & de huisarts.

TOPGGz - PsyQ - ADHD - Diva5

Ontwikkelen van behandelbeleid en diagnostische instrumenten 

Het Kenniscentrum ontwikkelt nieuw behandelbeleid en diagnostische instrumenten, zoals het Diagnostisch Interview voor ADHD bij volwassenen (DIVA-5) o.b.v. de DSM-5 criteria. De DIVA-5 is in meer dan 25 talen online beschikbaar voor een eenmalig bedrag van 10 euro.

DIVA-5 training

Ben je zorgprofessional en heb je de basiscursus Diagnostiek en Behandeling van ADHD bij volwassenen gevolgd? Of heb je (enige) ervaring met diagnostiek van ADHD bij volwassenen? Volg dan onze DIVA-5 training. Tijdens deze training leer je meer over de achtergrond van de intakeprocedure, hoe je de DIVA-5 gebruikt, krijg je instructie en uitleg over praktische zaken en ga je oefenen met DIVA-5. 

Meer over deze training

Alle cursussen

Het Kenniscentrum verzorgt nog meer verschillende cursussen voor professionals in de ggz en huisartsen over diagnostiek en behandeling van ADHD bij volwassenen. Bekijk hier ons cursusaanbod.

Wist je dat...

  • De afdeling ADHD bij volwassenen als een van de eerste afdelingen in Nederland in 2008 het TOPGGz-keurmerk kreeg en dit keurmerk in maart 2023 weer is verlengd voor 4 jaar;
  • ADHD gepaard gaat met gemiddeld 3 andere diagnosen. De afdeling is daarom ook gespecialiseerd in ADHD in combinatie met psychische klachten als angst, depressie, trauma en slaapproblemen;
  • De afdeling zich ook richt op hormonale stemmingswisselingen en cardiale klachten bij vrouwen met ADHD gedurende de levensloop. Sandra Kooij heeft hiervoor samen met cardioloog Janneke Wittekoek en gynaecoloog Dorenda van Dijken het H3-Netwerk opgericht;
  • Er verschillende behandelingen beschikbaar zijn voor ADHD, zoals medicatie, psychotherapie en coaching en CGT;
  • Behandelaars in de ggz bij PsyQ een second opinion en consultatie kunnen aanvragen ten behoeve van diagnostiek en/of behandeling van ADHD bij volwassenen en ouderen. 

TOPGGz - PsyQ - raster ADHD