Collega Karima geef in De Bovenkamer van BNN Vara uitleg over paniekstoornis

pdf
300+x+300+Karima.png
Wouter worstelt met een paniekstoornis die zijn leven lange tijd heeft beheerst. Hij vertelt zijn verhaal in de serie 'De Bovenkamer' van BNNVARA, waarin ook psycholoog Karima Abidi van PsyQ meewerkt. Zijn eerste paniekaanval vond plaats in 2019 bij de Bijenkorf, een ervaring die hem altijd is bijgebleven. Na deze aanval ontwikkelde hij anticipatieangst, wat leidde tot het vermijden van drukke plekken zoals winkelstraten en het openbaar vervoer.

Psycholoog Karima Abidi van PsyQ legt uit dat een paniekstoornis wordt gekenmerkt door onverwachte paniekaanvallen en de angst voor een nieuwe aanval. ‘Iemand met een paniekstoornis gaat zich daardoor ook nog eens anders gedragen. Drukke winkelstraten, het openbaar vervoer of andere openbare ruimten worden liever vermeden’, zegt Abidi. Ongeveer 2-3% van de Nederlanders heeft een paniekstoornis, waarbij vrouwen vaker worden getroffen dan mannen.

Pesten, hoge druk en stress

Wouter's paniekaanvallen kunnen overal plaatsvinden: in de bioscoop, bij de kapper, of in het vliegtuig. Hij is vooral bang voor zijn eigen reactie en de schaamte die daarmee gepaard gaat, wat ertoe leidt dat hij steeds meer plekken mijdt. Wouter herleidt zijn stoornis deels naar zijn jeugd waarin hij werd gepest en hoge druk voelde om te presteren. Stressvolle gebeurtenissen zoals het overlijden van zijn oma en het verlaten van zijn ouderlijk huis hebben ook bijgedragen.

'Een persoon die een paniekaanval ervaart, kan het beste zo handelen dat hij zichzelf geruststelt’

Tijdens een paniekaanval ervaart Wouter lichamelijke sensaties zoals trillende handen, hartkloppingen en duizeligheid. Abid legt uit: ‘Eigenlijk gaat een gedeelte van je zenuwstelsel aan waarbij er gas wordt gegeven en er alarm wordt geslagen, ook in de hersengebieden.’ Deze lichamelijke reacties versterken zijn angst en zorgen ervoor dat hij zich onrustig en overweldigd voelt. Toch heeft hij geleerd zijn angst onder controle te krijgen door middel van zelfstudie en acceptatie.

Lees ook: 

Het gaat weer voorbij

Wouter deelt zijn ervaring nu als coach en helpt anderen om te gaan met hun angst en paniek. Hij benadrukt dat het belangrijk is om paniekaanvallen te verdragen en niet te vermijden. ‘Een persoon die een paniekaanval ervaart, kan het beste zo handelen dat hij zichzelf geruststelt’, zegt Abidi. ‘Gedrag inzetten om een aanval te voorkomen – zoals in een drukke bus naar één punt staren – is niet effectief; leren verdragen des te meer. Dit is wat er gebeurt in mijn lichaam, en het gaat ook weer voorbij is een gedachte waarmee je kunt oefenen.’

Bekijk de uitzending van De Bovenkamer met het verhaal van Wouter en het inteview met Karima via onderstaande video of via YouTube.