Psychotrauma

Uitgelicht: online behandelen Angst

Online behandeling

We bieden ook (gedeeltelijk) online behandelingen voor angst- en dwangklachten. Iets voor jou?

Psychotrauma

pdf
illustratie+Trauma+200px.png

Ingrijpende gebeurtenissen zoals een overval, oorlogsgeweld, een verkeersongeluk, mishandeling of een verkrachting zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben. Deze psychische klachten kunnen leiden tot een posttraumatische stress-stoornis, oftewel PTSS.

Wat is een trauma en hoe ontstaat PTSS?

Patienten die naar de afdeling psychotrauma van PsyQ worden doorverwezen hebben in hun leven traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Soms gaat het om een eenmalige traumatische gebeurtenis zoals een verkrachting, een ernstig ongeluk of een overval. Vaak gaat het om langdurige traumatisering zoals seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing in de kindertijd, geweld of misbruik in de partnerrelatie. Ook behandelen we patienten die hun eigen land zijn ontvlucht vanwege oorlog, vervolging of onveiligheid. PTSS ontstaat als gevolg van een trauma(tische gebeurtenis).

Vrouwen hebben vaker last van PTSS

Gelukkig ontwikkelt niet iedereen PTSS na een traumatische ervaring. Vijftig tot tachtig procent van de Nederlanders maakt in zijn of haar leven minstens één potentieel traumatische gebeurtenis mee; ongeveer 7 procent van hen ontwikkelt uiteindelijk een posttraumatische stress-stoornis. Het gaat twee keer zo vaak om vrouwen als mannen. De reden waarom vrouwen vaker PTSS krijgen dan mannen is wel onderzocht, maar er bestaat nog geen eenduidigheid over. Een reden zou kunnen zijn dat vrouwen vaker vervelende dingen meemaken, zoals seksueel geweld. Daarnaast lijken vrouwen vaak ook wat kwetsbaarder te zijn.

Niet iedereen herkent PTSS

Het komt vaak voor dat slachtoffers niet weten dat ze PTSS hebben, weet psychiater en specialismeleider Joop de Jong. ''We zien veel patiënten die bij ons in zorg komen met symptomen die bij PTSS horen, zoals depressie, angsten of een doodwens. Als we doorvragen komt dan vaak een traumatische ervaring naar boven; een ervaring die sommige patiënten diep hebben weggestopt en soms zelfs vergeten zijn."

Traumatische ervaringen uit jeugd kunnen later opspelen

Een goed voorbeeld is het verhaal van een jonge vrouw die opgroeide in Amsterdam. Klinisch psycholoog Ingrid Wigard: "Deze mevrouw werd in haar jeugd jarenlang door een familielid misbruikt en kampte met wantrouwen naar anderen, had suïcidale gedachten en kon periodes lang erg depressief zijn. Toen ze in zorg kwam wist ze niet dat ze PTSS had, maar er werd goed doorgevraagd tijdens de intake en toen kwamen de traumatische ervaringen in haar jeugd ter sprake." En die ervaringen bleken heftig. Bij PsyQ heeft ze EMDR gehad en inmiddels gaat het een stuk beter met haar."

Welke symptomen horen bij PTSS?

Posttraumatische stress-stoornis-klachten kunnen grofweg worden onderverdeeld in vier soorten klachten:

  • Herbelevingen
  • Vermijdingsreacties
  • Negatieve gedachten en afgestompte gevoelens
  • Sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie

Bekijk alle symptomen die horen bij een psychotrauma of (complexe) PTSS op de pagina symptomen.

Welke andere klachten kunnen optreden bij een trauma?

Naast de hierboven beschreven klachten kunnen na een traumatische ervaring nog andere klachten en stoornissen optreden. Denk hierbij aan rouw, aan een depressieve stoornis, angst- en dwangklachten en verslavingsproblemen. Daarnaast kunnen klachten als schuldgevoelens, schaamte, machteloosheid, eetproblemen, een laag zelfbeeld en zelfbeschadiging voorkomen.

 

Behandelingen Trauma en PTSS

De afdeling Psychotrauma van PsyQ heeft jarenlange ervaring in de behandeling van deze, soms complexe, problematiek. Het behandelteam bestaat uit deskundige hulpverleners. Wij bieden de volgende behandelingen aan:

Het is ook mogelijk om een 100% online behandeling te krijgen als je PTSS of traumagerelateerde klachten hebt.

Meer informatie over behandeling bij trauma en PTSS

TOPGGz-keurmerk
De afdeling Psychotrauma heeft het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft dit samenwerkingsverband bewezen te voldoen aan strenge criteria. De cliënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de cliënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.

De afdeling Psychotrauma Haaglanden is gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en bijkomende ernstige psychische problemen.

  • PsyQ programma Angststoornissen
  • PsyQ programma ADHD bij volwassenen en ouderen
  • PsyQ EDIT Haaglanden
  • Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN), de samenwerkende zorgprogramma’s eetstoornissen van Youz, PsyQ (beide Parnassia Groep) en Emergis in Zeeland.

 

Lees meer over dit keurmerk

Informatiefolder posttraumatische stress-stoornis

Wil je alles nog eens rustig teruglezen,  bekijk dan de informatiefolder "Heb ik een posttraumatische stress-stoornis?"

Download folder​​​​​​​

Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok

Lees-, luister- en kijktips

Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychische klachten.

Zorgaanbod per verstiging - dossiers tekst

Ons zorgaanbod verschilt per vestiging. Op onze vestigingspagina vind je welke klachten we op welke locatie behandelen. Filter op klacht en/of locatie om ons zorgaanbod per vestiging te bekijken. 

Zorgaanbod per vestiging