Diabetes

Suikerziekte

Suikerziekte

ziekteangst+-+200x200.png

Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie kan halen uit glucose. Dit kan komen omdat er onvoldoende of geen productie is van insuline, die in de cellen zorgt voor suikeropname. Het kan ook zijn dat de insuline receptoren niet goed werken. Wanneer de glucose niet of onvoldoende opgenomen wordt door de cellen, stijgen de bloedglucosewaarden.

Omgaan met diabetes

Het dagelijks omgaan met de diabetes en het bereiken van de juiste instelling kan de ene keer makkelijker zijn dan de andere keer en voor de ene persoon makkelijker zijn dan voor de andere. De meeste mensen met diabetes weten wel wat zij moeten doen en hoe ze hun diabetes moeten behandelen. Toch lukt het hen niet altijd om de zelfzorg zo uit te voeren als besproken is met de behandelend arts. Gesprekken met een gespecialiseerd hulpverlener kunnen dan helpen.

Behandeling

Behandelaren binnen het specialisme Somatiek & Psyche hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van mensen met lichamelijke klachten, wanneer er daarnaast ook psychische klachten zijn. Tevens kunnen ze helpen om klachten als ernstige bezorgdheid, angst en depressieve gevoelens te verminderen.

De behandeling bij PsyQ bij mensen met diabetes kan bestaan uit de volgende onderdelen: