Behandeling ticstoornis

Behandeling ticstoornis

pdf

De behandeling van tics bestaat uit cognitieve gedragstherapie of medicatie (antipsychotica). Beide behandelvormen worden aangeboden, maar gedragstherapie heeft de voorkeur. Hierbij zijn 'habit reversal' en 'exposure en responspreventie' eerste keuze behandelingen voor tics.

Habit reversal

Bij habit reversal leer je om per tic controle te krijgen over de tic. De behandeling bestaat uit een fase van bewustwording van het optreden van de tic, waarna je een zogenaamde onverenigbare respons of tegengestelde beweging leert waarmee je de tic voorkomt of onderbreekt. Je leert bijvoorbeeld om de ogen wijd open te sperren bij oogknipperen of de armen over elkaar heen te slaan bij armbewegingen.

Exposure en responspreventie

Exposure en responspreventie richt zich op alle tics tegelijk. Bij deze methode leer je tics langdurig tegen te houden. Hierdoor wordt het mogelijk de onaangename lichamelijke gewaarwordingen die vaak vooraf gaan aan de tic te leren verdragen. Beide methoden zijn in wetenschappelijk onderzoek effectief bevonden. Ongeveer 2/3 van de cliënten heeft na behandeling minimaal 50% ticreductie.

Thuis oefenen

Bij gedragstherapie is het van belang dat je ook thuis oefent. Op deze manier profiteer je maximaal van de behandeling. Ter ondersteuning van het oefenen thuis kan gebruik worden gemaakt van een recent ontwikkelde app voor mobiel of tablet: BT-Coach.

Waar

Bij PsyQ Nijmegen heeft men zeer ruime ervaring met en kennis over de behandeling van ticstoornissen met bovengenoemde vormen van gedragstherapie. Het is ook mogelijk de behandeling op afstand te volgen middels beeldbellen. Na de intakefase op de vestiging in Nijmegen volg je dan de behandeling vanuit je eigen omgeving. Op deze manier kunnen ook cliënten die verder weg wonen profiteren van een gedragstherapie voor tics. Onderzoek heeft aangetoond dat een behandeling voor tics met behulp van beeldbellen even effectief is als een face-to-face behandeling.

Somatiek en psyche home