Seksuele aversie

Seksuele aversie

Informatie+over+seksuele+disfunctie+bij+PsyQ.png

Zowel mannen als vrouwen kunnen een seksuele aversie hebben. Soms is de afkeer specifiek, soms bestaat er ook angst en afschuw bij alles wat met seks te maken heeft.

Als je een aanhoudende afkeer en walging voelt bij seks spreken we van seksuele aversie. Je hebt dan sterke negatieve emoties (walging, afkeer, angst) die zorgen dat je seksuele situaties vermijdt. Dit gaat veel verder dan geen zin hebben in seks.

Klachten bij seksuele aversie

Zowel mannen als vrouwen kunnen een seksuele aversie hebben. Soms is de afkeer specifiek, zoals afkeer van sperma of een penis in erectie. Soms bestaat er ook angst en afschuw bij alles wat met seks te maken heeft. Zo kan er walging ervaren worden als er op televisie een blote vrouw te zien is. Soms ontstaat er ook angst voor een relatie of mannen/vrouwen.

Oorzaken van seksuele aversie

Een seksuele aversie kan er altijd al zijn geweest bijvoorbeeld als gevolg van een ‘antiseksuele' opvoeding. Of de gevoelens van afkeer en angst zijn pas later ontstaan, bijvoorbeeld na een periode van pijn bij het vrijen of een negatieve seksuele ervaring.

Seksuele aversie veroorzaakt meestal veel klachten en beperkingen. Er ontstaan vaak spanningen in de relatie of angst voor het aangaan van een relatie.

Programma Seksuologie kan je helpen jouw klachten beter te begrijpen en op te lossen.

De behandeling richt zich op het verminderen van de negatieve emoties en het vergroten van je gevoel van controle over de beangstigende situatie.