Pijn bij het vrijen (vrouwen)

Pijn bij het vrijen (vrouwen)

Informatie+over+seksuele+disfunctie+bij+PsyQ.png

Pijn bij het vrijen komt vooral voor bij vrouwen. Bij sommige vrouwen is de pijn er iedere keer dat ze vrijen, anderen kunnen soms pijnloos vrijen. Soms is de pijn er altijd al geweest, soms is deze pijn pas later ontstaan. Sommige vrouwen voelen de pijn alleen bij het vrijen. Bij andere vrouwen is bijvoorbeeld het bevoelen van de vagina of het inbrengen van een tampon al pijnlijk.

Oorzaken van pijn bij het vrijen bij vrouwen

Mogelijk is er sprake van een lichamelijke oorzaak zoals een wondje, een SOA of een ontsteking. Het is belangrijk eerst lichamelijke oorzaken te onderzoeken en zonodig te behandelen.

Soms wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. De pijn bij het vrijen kan dan bijvoorbeeld een gevolg zijn van onvoldoende seksuele opwinding of een te aangespannen bekkenbodem.

Gevolgen van pijn bij het vrijen bij vrouwen

Pijn bij het vrijen heeft vaak een grote invloed op de (seksuele) relatie. Het kan ervoor zorgen dat je geen plezier meer beleeft aan seks. Of je kunt lichamelijke contact en seks met je partner gaan vermijden. Vaak geeft het veel gevoelens van schuld en frustratie. Het kan zijn dat pijn de oorzaak is van vaginisme en kun je moeilijk een penis, vinger of tampon in je vagina in kunt brengen, terwijl je dit wel wil.

Hulp zoeken bij pijn bij het vrijen bij vrouwen

Het is belangrijk niet door te vrijen wanneer het pijn doet, omdat dit de klachten kan verergeren. Pijn bij het vrijen dient serieus genomen te worden. Vaak is een bezoek aan de huisarts een eerste logische stap. Indien nodig zal hij/zij je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een seksuoloog. Tijdens de behandeling helpt PsyQ Seksuologie je pijnklachten beter te begrijpen en te verminderen.