Componence Asset List

Wibke Franzen

Wibke+Franzen.jpg
Functie GZ-psycholoog

Wibke Franzen werkt als gezondheidszorgpsycholoog voor PsyQ depressie in Groningen. Ze volgt op dit moment de opleiding tot klinisch psycholoog. Daarnaast is zij cognitief gedragstherapeut en is inhoudelijk teamleider van het team depressie/bipolaire stoornis.

Bij PsyQ depressie worden mensen met stemmingsklachten behandeld met cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke psychotherapie. Daarnaast werken er psychiaters die medicatie kunnen voorschrijven. Er is een uitgebreid aanbod voor individuele behandeling, maar er wordt ook in groepen gewerkt. Er is een activeringsgroep, een zelfbeeldgroep, een cognitieve therapiegroep en een slaapcursus. Bij het bipolaire team geeft Wibke samen met de psychiater de IPSRT-groep (interpersoonlijke en sociale ritme therapie). Omdat depressie vaak samen voorkomt met andere klachten, zijn er ook medewerkers opgeleid in schematherapie en EMDR. In het team wordt ook psychomotore therapie en systeemtherapie aangeboden. Daarnaast is er de mogelijkheid om het behandelaanbod uit te breiden met online modules.

Wibke werkt aan een onderzoek waarbij mensen met een depressie een dagboek app invullen, om meer zicht te krijgen op hun klachtenpatronen. Haar speciale belangstelling heeft hierbij de vertekende waarneming van aandacht, geheugen en zelfwaarneming die bij een depressie optreed.