Componence Asset List

Selma van der Schuur

Selma+van+der+Schuur.jpg

Selma van der Schuur is gezondheidszorgpsycholoog/psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut bij PsyQ Groningen Eetstoornissen en is gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen.

“Als iemands eetpatroon weer is gestabiliseerd, is er ruimte voor de oorzaak achter de eetstoornis en komen vaak de achterliggende problemen naar boven. Vaak gebeurt dat ook al tijdens de groepstherapie. Het blijkt bijvoorbeeld dat de patiënt last heeft van angsten of een erg negatief zelfbeeld heeft.”

Selma geeft onder andere cognitieve gedragstherapie en leert patiënten hun negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. “We leren ze dat de aannames, die ze hebben over zichzelf, niet kloppen. Ook geven we schemagerichte therapie om de kern van de achterliggende problemen aan te pakken.”

Als er sprake is van schokkende gebeurtenissen in de voorgeschiedenis bij een patiënt kunnen deze met EMDR worden behandeld. Tevens geeft ze daar waar nodig inzichtgevende psychotherapie.

“Het is zo mooi om te zien als iemand weet los te komen van zijn eetstoornis. Je zit zo opgesloten in je probleem, dat er op een gegeven moment niets anders meer in je leven is dan die eetstoornis. Het is een enorme overwinning als een patiënt weer opbloeit, kan genieten en weer deelnemen aan het leven.”