Componence Asset List

Colin van der Heiden

Colin+van+der+Heiden.png
Functie psychotherapeut

Dr. Colin van der Heiden is met ingang van 1 september 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar geestelijke gezondheidszorg bij het Instituut voor Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Met zijn leeropdracht bij de Erasmus Universiteit Rotterdam wil Van der Heiden de samenwerking tussen de klinische praktijk en universiteit versterken en bijdragen aan onderzoek en onderwijs op het gebied van werkzame interventies. Hij zal zich daarbij vooral richten op het vergroten van de effectiviteit van bestaande behandelingen voor angststoornissen en wil daarnaast ook het lange termijneffect van behandelingen onderzoeken.

Volwassenen met angststoornissen
Sinds 1994 is Colin van der Heiden werkzaam als cognitief-gedragstherapeut in de ambulante geestelijke gezondheidszorg. Binnen zijn werk heeft hij altijd getracht de praktijk met de wetenschap te verbinden, eerst door zoveel mogelijk gebruik te maken van interventies waarvan het effect in wetenschappelijk onderzoek was vastgesteld. Later door ook zelf wetenschappelijk onderzoek in de klinische praktijk te doen en over deze opgedane kennis te doceren aan zowel masterstudenten als in postmaster opleidingen. Op die manier wil hij nadrukkelijk een brugfunctie vervullen tussen wetenschap en praktijk. In de loop der jaren is hij zich zowel op het gebied van behandeling als van onderzoek steeds meer gaan richten op volwassenen met angststoornissen.

Achtergrond
Colin van der Heiden (1967) begon zijn carrière als psycholoog in 1994 als behandelaar in het Psychiatrisch Centrum Joris in Schiedam. Na een overstap naar de HSK Groep in 1997, richtte hij in 2001 als directeur in loondienst Ensis op, als onderdeel van GGZ Groep Europoort. In 2004 begon hij zijn wetenschappelijke carrière als onderzoeker op het gebied van de behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis. Hij promoveerde in 2011 aan de Erasmus Universiteit op dit onderzoek. Vanaf 2007 werkt hij als hoofd wetenschappelijk onderzoek (tot 2015), hoofdopleider cognitieve gedragstherapie en psychotherapeut bij PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep. Sinds april 2015 is hij benoemd tot specialismeleider Angst en Dwang bij Parnassia Groep.

Colin van der Heiden publiceert regelmatig artikelen over onderzoek naar therapie bij angststoornissen. Zijn laatste onderzoek is naar de effectiviteit van metacognitieve therapie bij dwangklachten.

Ook heeft Colin van der Heiden meerdere boeken geschreven, onder andere over cognitieve therapie en een werkboek voor iedereen die kampt met overmatig piekeren.