Wat gebeurt er als ik stop met plaspillen of laxeren?

Als je stopt met laxeren duurt het even voordat je lichaam de vochtbalans heeft hersteld. Je kunt last krijgen last van opgezwollen handen, voeten, benen en gezicht. De vochtophoping in je lichaam kan een paar dagen tot weken duren. Het is niet ongewoon dat je in deze periode 2-5 kg vocht vasthoudt.

Na het stoppen van het gebruik van laxeermiddelen, kun je tijdelijk ook problemen hebben met de stoelgang (obstipatie = verstopping). Het eten van meer voedingsvezels helpt dan om de stoelgang weer op gang te brengen.

Veel van de lichamelijke klachten herstellen als je weer normaal gaat eten en stopt met bovenstaande middelen. Het kan wel zo zijn dat je na langdurig gebruik van laxeermiddelen klachten houdt aan je darmen en je maag. Het beste is dat je in één keer stopt met het gebruik van laxeermiddelen en plaspillen.

Als je dit te eng en te moeilijk vindt, kun je het ook geleidelijk aanpakken. Bijvoorbeeld bij een gebruik van meer dan 10 tabletten per dag, eerst minderen tot 10 tabletten, en daarna per dag 1 tablet minder.