Mijn partner is depressief. Hoe ga ik daar mee om?

Voor familie en vrienden van iemand met een depressie is het erg zwaar. Vooral de partner van iemand met een depressie loopt risico om zelf een depressie te krijgen. Hieronder enkele tips om het goed vol te kunnen houden.

  • zorg goed voor uzelf. Dat klinkt misschien raar, maar niemand heeft er wat aan als u zelf ook onderuit gaat. Blijf uw eigen hobby's, werk en contacten onderhouden
  • geef geen adviezen, maar help de ander door kleine activiteiten te plannen verdeeld over de dag. Hoor de klachten aan, maar niet te lang achtereen. Dat is niet goed voor de patiënt en niet goed voor u
  • help een goede dagindeling te bewaken. Sta allebei op de normale tijd op en laat de ander niet nog de halve dag in bed liggen. Ook als die ander dat wel wil.
  • laat u goed informeren. De meeste therapeuten zullen een partner in ieder geval één keer meevragen. Stel gerust vragen als het niet duidelijk is. Vraag of u nog een keer mee kan gaan. Probeer ook wat te lezen over depressie en de behandeling daarvan.
  • blijf niet alleen met uw zorgen. Het is extra zwaar als de depressieve partner zegt te verlangen naar de dood of overweegt zelfmoord te plegen. Het is niet zo dat diegenen die erover praten het juist niet zullen doen. Als u zich zorgen maakt, blijf daar dan niet alleen mee zitten, maar neem contact op met de behandelaar van uw partner.
  •  wees eerlijk tegen uw partner. Als u de behandelaar belt, vertel dat dan aan uw partner en probeer het niet in het geheim te doen. U brengt uzelf en de behandelaar in een lastig parket als u contact opneemt achter de rug van uw partner.
  • zoek hulp en steun voor uzelf. Bij een aantal PsyQ vestigingen zijn speciale ondersteuningsgroepen voor partners en familieleden van depressieve patiënten. Wilt u weten bij welke vestiging u hiervoor terecht kunt, neem dan contact met ons op.