Is depressie een (erfelijke) ziekte?

Iedereen heeft wel eens een slechte dag of voelt zich een dag somber of verdrietig. Meestal is dit van tijdelijke aard, maar wanneer de depressie symptomen lang aanhouden en bijna voortdurend aanwezig zijn, kan het zijn dat je een depressie hebt. Een depressie wordt over het algemeen gezien als een ziekte; eentje die goed te behandelen is. Wordt een depressie echter niet (goed) behandeld, dan bestaat de kans op een chronische depressie.

Symptomen depressie

Depressies kunnen sterk variëren in ernst, duur en de aard van de symptomen. Bij het ontstaan van een depressie spelen verschillende factoren een rol, waaronder geslacht, leeftijd, erfelijkheid en de sociale omgeving.

Er kan sprake van een depressie zijn:

  • Als je gedurende twee weken het grootste gedeelte van de dag somber of verdrietig bent
  • Als je geen zin meer hebt om dingen te ondernemen

Kenmerken depressie

Om uit een depressie te komen is het belangrijk dat je erkent dat je depressief bent en hulp zoekt bij de huisarts. Hij of zij weet welke hulp het beste bij je past. Soms zijn de klachten zo heftig dat een verwijzing naar een specialist nodig is. Wat een adequate behandeling is hangt wanneer je depressief bent  af van de ernst, de duur en de oorzaak van de klachten.