Depressie bij jongere

jut+200x200.jpg

Onderstaand gedicht, deze monoloog, is geschreven door een vriendin van Gino (20 jaar). Toen hij dit hoorde ging er meteen een belletje rinkelen.

"Hier sta ik dan. Probeer gezellig te doen, blijven glimlachen. Zo nu en dan een grap maken, ook al ben je de enige die het grappig vindt. Ze lachen. Mooi! Ik ben er nog bij. Glimlachen met je ogen, vooral niet vergeten. Gaan we weer, ik weet niks meer...

Als ik nu wegloop hebben ze het waarschijnlijk niet door. Ik kan wegrennen. Keihard wegrennen, de straten op en aangereden worden. Nee, alles moet intact blijven.

Hmmmm….

Geweer? Nee. Strop? Hoe moet ik aan dat touw komen? Pillen? Zou kunnen.

Buiten of binnen? Geen trauma's veroorzaken, dus binnen.

Stop. Wat zit je vaag te doen? Er is toch niks mis?

Behalve het feit dat er niks goed gaat, terwijl alles goed gaat.

Haal die gedachtes uit je hoofd, kijk toch om je heen. Is dit wat je wil?

Mensen die weglopen. Zelf medelijden komt later wel. Zal ik je vertellen waarom je

door moet gaan? Omdat je nog niet klaar bent. Maak je taak eerst af, dan jezelf.

Haha leuke. Ik voel me al wat beter.

Hé! Waar zijn ze nou gebleven?"

Jongerengroep

Via PsyQ ben ik doorverwezen naar de jongerengroep van Lucertis [tegenwoordig Youz, red.]. Een avond in de week komt de jongerengroep bijeen om zich te buigen over jouw mentale gesteldheid. Hoe voel je je? Hoe komt het dat je je zo voelt? Ik heb dit traject twee jaar gelopen. Naast de groepstherapie heb ik ook nog een aantal maanden ouder-kind therapie gekregen en een individueel traject aangevraagd.

Rust in mezelf

Ik kan je vertellen dat na deze periode van intensieve hulp ik tot de kern van mijzelf ben gekomen. Ik heb door middel van alle trajecten die mogelijk zijn, de puzzelstukjes in elkaar kunnen leggen waardoor ik rust in mezelf heb gevonden. In het traject heb ik samen met de fantastische therapeuten en alle andere jongeren de verschillende oorzaken en gevolgen die tot mijn extreme onzekerheid leidde, kunnen onderzoeken. Niet alleen heb ik de kern van mijn problemen kunnen vinden. Tevens heb ik in de groep en bij alle andere trajecten geleerd hoe ik hiermee om moet gaan. Mocht zich een situatie presenteren waarin mijn onzekerheid weer tot het extreme leidt dan weet ik welk mentaal proces ik moet volgen om weer tot mijzelf te komen.

Sterker worden

Het is niet zo dat de strijd voorbij is. Er volgen nog vele jaren om alle psychische klachten te verwerken. Dit is ook niet mogelijk om binnen één of twee jaar op te kunnen lossen. Het is een levenservaring die je met je mee zal dragen. Maar het is wel mogelijk om ermee om te leren gaan en er sterker van te worden. Ik kan je met zekerheid zeggen dat de medewerkers tot het uiterste zullen gaan om dit met je te kunnen realiseren.

Meer ervaringsverhalen?

Meer ervaringsverhalen?

Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals paniekaanvallen, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen.

Bekijk alle ervaringsverhalen