Depressie rondom menstruatie

Depressie+rondom+menstruatie++-+ervaringsverhaal.jpg

Diana (44 jaar): “Ik wist gewoon niet meer wie ik was. Het was echt heel vreemd. Bijna drie weken lang was ik iemand die vrolijk was en vol energie zat en daarna werd ik iemand die zo’n tien dagen lang totaal futloos, moe en enorm depressief was.

Ik huilde veel en maakte van een mug een kudde olifanten. Ik voelde me eenzaam en alleen. Je wordt een totaal ander persoon. Wie was ik nu? Die energieke of juist die vermoeide persoon? Het wisselde zo sterk, dat ik er echt gek van werd.

Hormoonhuishouding

In eerste instantie heb ik niet de link met mijn menstruatiecyclus gelegd, maar na verloop van tijd begon ik toch een patroon te zien. De klachten begonnen tien dagen voor mijn menstruatie en verdwenen als ik ongesteld werd. Ik ging naar de huisarts, daarna naar een psycholoog en kreeg ik te horen dat er niets mis met me was. Het hoort gewoon bij de hormoonhuishouding. Het werd steeds erger en afgelopen november heb ik weer aan de bel getrokken bij mijn huisarts.

Eindelijk weer mezelf

De praktijkondersteuner vertelde dat PsyQ in Den Haag een speciale vrouwenpoli heeft geopend voor dit soort klachten. Daar ben ik toen naar doorverwezen. Samen hebben we alle klachten aan de hand van een vragenlijst besproken en daarna zijn we vrij snel begonnen met lichttherapie. Dit doe je dan voorafgaand aan je ‘zwarte week’ zoals ik het ook wel noem. De week voor de menstruatie. Vijf dagen elke dag een half uur zit je voor een lamp. Je drinkt een kop thee, leest een boek en daarna ga ik naar mijn werk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik sceptisch was en wilde eerst zien dan geloven.

Het was een verschil van dag en nacht. Het heeft absoluut effect. Ik ben nu de hele maand gewoon mezelf. Vijf jaar lang heb ik gezocht naar een oplossing. Het heeft lang geduurd voor dat ik de oplossing vond. Mijn relatie is er in de tussentijd zelfs aan kapot gegaan. Ik ben nu zo blij dat er dus wel iets aan te doen is en het niet iets is wat erbij hoort. Vandaar dat ik wil dat vrouwen die er ook last van hebben, weten dat er iets aan te doen is.”