Depressie rondom menopauze

Depressie rondom menopauze

Danielle.png

Danielle is 46 jaar en perimenopausaal: ze heeft last van overgangsklachten. 'Ik was gewoon erg labiel, had last van een algehele depressie.'

Kwetsbaar

Je voelt je heel kwetsbaar, huilt veel, bent in de war, maar je weet niet waardoor het komt. Ik ben niet het type dat gaat afwachten, dus heb op internet gezocht en heb mijn huisarts gebeld.

Je bent niet alleen

In de winter heb ik al eens lichttherapie gevolgd. Dat helpt altijd goed, dus ik dacht waarom ga ik dat nu niet gewoon in de zomer doen ook al schijnt de zon buiten. De overgangsklachten lijken op een winterdepressie, maar het is nog intenser. Je bent verhit, verdrietig, het is allemaal erg verwarrend. Je voelt je ook heel alleen erin, want het is niet echt een onderwerp waar vrouwen over praten. Het is niet sexy. Je seksdrive gaat naar beneden, alles verandert. Hoe ga je ermee om.

Praten lucht op

Toch helpt het mij enorm om er wel over te praten, om te weten wat het is, dat je het kunt benoemen. Ik ben niet de enige en dat maakt het meer oké. Ik word er rustiger door. Naast de lichttherapie slik ik een lichte antidepressiva en ga vaker zwemmen dan voorheen. Dat helpt me ook enorm.