Welke rol speelt familie bij een angsstoornis?

Welke rol speelt familie bij een angststoornis?

Het kan zijn dat je, als partner van de patiënt, een keer wordt meegevraagd voor een gesprek. Door dit gesprek krijgt je meer inzicht in de problemen van jouw partner. Daarnaast kan ook de behandelaar in zo'n gesprek meer inzicht krijgen in de problematiek van zijn patiënt.

De gezinsleden kunnen zowel een positieve als negatieve invloed hebben op de behandeling van de klacht. Deze invloed hoeft niet opvallend aanwezig te zijn.

Angst in de praktijk van alledag

Meneer P. heeft een dwangstoornis en durft dingen niet meer aan te raken die hij 'vies' vindt, zoals de prullenbak, deurkrukken, de stofzuiger en etenswaren. Voor meneer P. geeft het behoorlijk wat spanning als hij al deze dingen wel zou moeten aanraken.

"Gelukkig" heeft meneer P. een hele lieve vrouw die veel taken van hem overneemt. Etensresten ruimt ze op voordat hij het kan zien, ze leegt alle prullenbakken en ze eet alles netjes met mes en vork. Het gedrag van zijn vrouw helpt P. de spanning te verminderen; hij wordt thuis niet meer geconfronteerd met zijn angsten.

Het gedrag van zijn vrouw zorgt er helaas wel voor dat de dwang bij P. in stand gehouden wordt, omdat ze meegaat in zijn vermijding. Hoewel haar gedrag positief bedoeld is, heeft het een negatieve uitwerking op de klacht.

Belangrijk voor de partners is dan ook dat zij zo min mogelijk meegaan in de klacht van de patiënt.