Welke invloed heeft de omgeving op de behandeling van angstklachten?

De omgeving, waaronder bijvoorbeeld de gezinsleden, kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben op de behandeling van de klacht. Deze invloed hoeft niet opvallend aanwezig te zijn. Belangrijk voor de omgeving is dat zij zo min mogelijk meegaan in de klacht van de patiënt.

 

Een voorbeeld

Jouw man heeft een dwangstoornis en durft dingen niet meer aan te raken die hij 'vies' vindt, zoals de prullenbak, deurkrukken, de stofzuiger en etenswaren. Het geeft hem behoorlijk wat spanning als hij al deze dingen wel zou moeten aanraken.

'Gelukkig' ben je een hele lieve vrouw die veel taken van hem overneemt. Etensresten ruim je op voordat hij het kan zien, je leegt alle prullenbakken en je eet alles netjes met mes en vork. Jouw gedrag helpt jouw man de spanning te verminderen; hij wordt thuis niet meer geconfronteerd met zijn angsten.

Je zorgt er helaas ook voor dat de dwang bij jouw man in stand gehouden wordt, omdat je meegaat in zijn vermijding. Hoewel jouw gedrag positief bedoeld is, kan een negatieve uitwerking op de klacht hebben.