Ritalin wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook het vierde keus medicijn Wellbutrin XR (langwerkend bupropion) wordt vergoed. De langwerkende medicijnen (Concerta, Equasym, Medikinet en Strattera) voor volwassenen (en kinderen) met ADHD worden echter niet vergoed in de basisverzekering. Dit houdt in dat patiënten momenteel een 'eigen bijdrage' moeten betalen die bestaat uit de medicatiekosten minus de kosten van Ritalin.

Bij een aantal verzekeringen wordt de eigen bijdrage wel vergoed in het aanvullende pakket. De voorwaarden hiervoor en de daadwerkelijke (maximale) vergoeding wijzigen ieder jaar. Sinds enkele jaren wordt om deze reden door  de afdeling ADHD bij volwassenen van PsyQ een brief gestuurd aan alle patiënten met informatie over de beste verzekeringen voor de vergoeding van langwerkende ADHD-medicatie. Deze wordt elk jaar begin december ook online gepubliceerd bij PsyQ.

Keuzewijzer Balans en Impuls

Oudervereniging Balans biedt op hun website een keuzewijzer voor het gemakkelijk en snel vinden van de voordeligste zorgverzekering voor hun specifieke situatie. Het specifieke zorggebruik van ouders en kinderen kan online worden ingevuld (zoals medicatiegebruik, het aantal behandelingen fysio- en oefentherapie, kosten van orthodontie etc.) en met een klik op 'zoek voordeligste zorgverzekering' rolt er dan de meest geschikte basisverzekering en aanvullende zorgverzekering uit.