Wat vertel ik mijn omgeving over mijn ADHD?

Wat vertel ik mijn omgeving over mijn ADHD?

Na de diagnose is het voor veel mensen moeilijk om de omgeving op de hoogte te stellen. Dat er een beeld bestaat van de ‘stuiterende ADHD'er' en men spreekt over een modediagnose, maakt het er niet eenvoudiger op.

Aan de andere kant is het fijn als je steun krijgt van je omgeving als ze door informatie over de diagnose beter kunnen begrijpen wat er met je aan de hand is. Praat erover hoe je dit kan aanpakken met andere mensen met ADHD en met je behandelaar. Mensen die het aan niemand vertellen kunnen zich eenzaam voelen en geisoleerd raken.


Het is goed om selectief te zijn in wie je op de hoogte stelt. Sommige werkgevers kunnen met onbegrip reageren en dat is niet altijd in je voordeel.

Gun jezelf ook de tijd om te wennen aan het gegeven dat je één (of meerdere) diagnose(n) hebt gekregen. Het zou verder een idee kunnen zijn om te praten over je klachten in plaats van over de diagnose; dat je bijvoorbeeld op je werk aangeeft dat planning en structuur aanbrengen in werkzaamheden niet jouw sterkste kant is, en dat je blij bent met hulp hierbij.

Ervaringsverhalen

Ervaringen met ADHD. De verhalen van ervaringsdeskundigen zijn allemaal anders. Toch hebben ze één ding gemeen: ze kunnen je helpen om te leren omgaan met ADHD of ADD. 'ADHD in je relatie' bijvoorbeeld staat vol met nuttige relatietips. Laat je inspireren!