Wat is het effect van medicijnen?

Mag ik alcohol of cannabis gebruiken naast mijn medicijnen?

Misbruik van alcohol of cannabis moet voorafgaand aan de start met medicatie worden gestopt. De reden is dat het effect van de medicatie anders niet goed valt te beoordelen. Een andere reden is dat de bijwerkingen van alcohol, cannabis en stimulantia (zoals Ritalin, Concerta, dextro-amfetamine) elkaar kunnen versterken. Verder kan alcohol de vaak voorkomende depressie, en cannabis de concentratieproblemen erger maken. Als iemand van zichzelf weet dat hij geen maat kan houden, kan hij in dat geval beter afzien van alcohol en drugs. Iemand die geen maat kan houden moet zichzelf niet in moeilijkheden blijven brengen. Degene die wel maat kan houden mag in principe wel af en toe een glaasje drinken.

Met mate!

Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van matig alcoholgebruik bij stimulantia. In de praktijk wordt de volgende, waarschijnlijk veilige vuistregel toegepast: geen alcohol door de week, en in het weekend of op een feestje maximaal 2 glazen per dag. De reden is dat als je door de week geen alcohol drinkt, er in elk geval een onderbreking van het gebruik is, waardoor de neiging steeds meer te gaan drinken wordt tegengegaan. In het weekend of op feestjes mag het dan wel, als je niet meer dan 2 glazen drinkt. Zo hoef je niet helemaal als geheelonthouder door het leven omdat je baat hebt bij de medicijnen voor ADHD. Sommigen stoppen de medicatie 's avonds of in het weekend om te kunnen drinken. Dit brengt in elk geval instabiliteit wat betreft de ADHD symptomen met zich mee, met een verhoogde kans op conflicten en alcoholmisbruik.

Cannabis en concentratieproblemen

Cannabis wordt vaak gebruikt om symptomen van ADHD zoals onrust en slaapproblemen te bestrijden. Het nadeel van cannabis is dat de concentratieproblemen van ADHD erdoor toenemen. Cannabis doet de gunstige effecten van stimulantia op de concentratie dus teniet. Het effect van de medicatie kan bij gelijktijdig gebruik van cannabis bovendien niet goed worden beoordeeld. Voor de veel voorkomende slaapproblemen bij ADHD is melatonine waarschijnlijk een beter middel, hoewel meer onderzoek hiernaar nodig is.

Bron: Boek ‘Over medicatie voor volwassenen met ADHD' van dr. J.J. Sandra Kooij, 2008