Hoe kan ik een vriend of familielid helpen die ADHD heeft?

Mijn vriend heeft onlangs de diagnose ADHD gekregen en hij moet dit verwerken. Er komt veel op hem af. Ik weet niet zo goed hoe ik hem kan ondersteunen. Ik voel me een beetje machteloos. Hebben jullie tips en advies? Ik wil hem graag helpen.
  • Zorg dat u geïnformeerd bent. Kennis over ADHD geeft rust. Behalve op PsyQ.nl kunt u ook info vinden in literatuur en natuurlijk van uw naaste met ADHD zelf.
  • Heb geduld. Problemen spelen vaak al jarenlang en zijn ook niet in korte tijd te veranderen. Houd vol! Onthoud dat kleine stapjes duurzamer zijn dan drastische veranderingen.
  • Maak goede afspraken. Laat uw naaste met ADHD weten waarvoor hij bij u terecht kan. Bijvoorbeeld voor steun, advies of een luisterend oor. Met goede afspraken weet iedereen waar hij aan toe is.
  • Geef liever steun dan advies. Goedbedoelde adviezen kunnen kwetsen of anderszins een onbedoelde uitwerking hebben. Laat het advies dan ook over aan deskundigen.
  • Zit uw naaste met ADHD niet te dicht op de huid. Afstand bewaren is dan geen kille onverschilligheid, maar ademruimte en het veiligstellen van een ontspannen omgang.
  • Vergeet niet aan uzelf te denken! Vooral als u al langer de zorgende rol heeft ten opzichte van uw naaste kan het moeilijk zijn om ruimte te creëren voor uzelf. Maar het is belangrijk om voor uzelf te blijven zorgen, rust te vinden en ontspannen te zijn. Dit is geen egoïsme; als u gelukkig en uitgerust bent kunt u juist meer betekenen voor anderen.