Vergoedingen 2020

Vergoedingen 2020

pdf
Testen+en+meer+informatie+over+ADHD+bij+PsyQ.png

Deze informatie is bestemd voor volwassenen met ADHD die medicatie (willen gaan) gebruiken. Elk jaar maakt het team van Programma ADHD bij volwassenen en ouderen van PsyQ in Den Haag een overzicht van de kosten, en van de laatste informatie over verzekeringen en regelingen met betrekking tot vergoeding van ADHD medicatie. Dit overzicht helpt bij het nemen van een besluit om al dan niet over te stappen op een andere zorgverzekering.

Als je wilt overstappen, dan moet je:

 1. Vòòr 31 december 2020 je huidige verzekering opzeggen
 2. En voor 31 januari 2021 aangemeld zijn bij de nieuwe verzekering

Het handigst is dit tegelijk te doen, dus voor 31 december.

​​​​​​​Begin december hopen wij een overzicht te hebben of, hoe en in welke mate de verschillende zorgverzekeraars in 2021 de kosten voor ADHD medicatie vergoeden.  Onderstaande informatie is nog gebaseerd op 2020!

Eerste keus medicatie voor volwassenen en kinderen

Dexamfetamine is eerste keus medicatie voor volwassenen met ADHD volgens de laatste meta-analyse (Cortese ea, 2018). Voor kinderen blijft dit methylfenidaat.

In de Richtlijn ADHD bij volwassenen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (2018) delen methylfenidaat en dexamfetamine een eerste plaats bij de keuze voor ADHD medicatie. De langwerkende medicatie heeft dan de voorkeur. Medicatie met een lange werkingsduur geeft namelijk minder reboundverschijnselen bij het uitwerken, en kan minder worden vergeten. Daardoor is de werking van de medicatie beter gedurende de dag en de avond en ook veiliger in het verkeer. Daarnaast is er minder kans op misbruik van de medicatie.

Langwerkende dexamfetamine is verkrijgbaar via de Regenboog apotheek in Bavel (www.regenboogapotheek.nl) met een werkingsduur van ongeveer 8 uur.

Sinds september 2019 is het voor kinderen geregistreerde merkpreparaat Elvanse (langwerkend lisdexamfetamine) beschikbaar dat 13-14 uur werkt.

Vergoeding in Basispakket

De kosten van de basisverzekering variëren dit jaar enorm tussen de verschillende zorgverzekeraars: van 101 tot 143 euro/maand. Kijk dus goed wat je nodig hebt en of dit de kosten waard is.

Alleen kortwerkende methylfenidaat (Ritalin, Medikinet en methylfenidaat Mylan) wordt door alle verzekeraars in het basispakket vergoed.

Alle kort- én langwerkende ADHD medicatie van de Regenboog apotheek wordt door de DSW groep (DSW, StadHolland en inTwente) in 2020 opnieuw in het basispakket vergoed. Als je deze medicijnen gebruikt is het te overwegen om te kiezen voor deze zorgverzekeraar.
Zie voor meer informatie www.regenboogapotheek.nl.

​​​​Check vooraf voor welke medicatie de verzekeraar een vergoeding biedt. Bij ADHD geldt dit soms voor een selectie van de medicatie.
​​​​​​​LET OP: er geldt vaak een maximumbedrag per jaar. Dat bedrag verschilt per verzekeraar. ​​​​Dat bedrag verschilt per verzekeraar.

Voor ADHD-medicatie kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Je verzekering vergoedt de eigen bijdrage die je voor een bepaald medicijn moet betalen, tot €250 per jaar. De aanvullende verzekeringspakketten kosten wel vaak meer dan die 250 euro, waardoor het voordeel van de aanvullende verzekering weg valt. Bekijk steeds wat het beste is in jouw situatie.

Het eigen risico blijft gehandhaafd op 385 euro/jaar.

Kijk ook bij patiëntenvereniging Impuls en Woortblind naar informatie over de vergoeding van medicatie op hun website. Op de site van Independer vind je een overzicht de vergoeding die verzekeraars bieden binnen hun aanvullende verzekeringen.

Voor de vergoeding van overige zorg verwijzen we je naar de polisvoorwaarden van je verzekering. Vergelijk de verschillende verzekeringen op websites van bijvoorbeeld De Consumentenbond, of Zorgkiezer, of KiesBeter.

Informatie over de kosten van de verschillende medicijnen voor een volwassene (gebaseerd op verschillende doseringen) vind je in de bijlage bij deze brief (informatie via http://www.medicijnkosten.nl/; datum update 1 december 2019).

NB 1 In 2020 geldt een wettelijk verplicht eigen risico van € 385 per jaar voor iedereen van 18 jaar en ouder, ongeacht de verzekering. Check in alle gevallen de polisvoorwaarden van je verzekering.

NB 2 Deze informatie is zorgvuldig opgesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Deze brief bevat informatie van verschillende websites en verzekeraars, we aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid.

De overheid heeft met ingang van 1 januari 2019 vastgesteld dat de stapeling van kosten door eigen bijdragen voor chronisch zieken teveel zijn opgelopen. De eigen bijdragen voor medicijnen in het algemeen zijn gemaximeerd op 250 euro per verzekerde per jaar (Staatscourant, 5 juni 2018). Dit geldt vanaf 1 januari 2019 t/m in elk geval eind 2021. Goed nieuws dus voor alle mensen met ADHD die medicijnen gebruiken!

De regeling geldt voor medicijnen in het geneesmiddelen vergoedingen systeem (GVS). Deze werden tot nu toe (deels) in het Basispakket vergoed, en als de kosten hoger waren dan de vergoedingslimiet moest de patiënt die zelf bijbetalen. In principe blijft dat zo, maar als je die eigen bijdrage van 250 euro hebt betaald, zijn de kosten daarna voor de zorgverzekeraar. Dit ongeacht je aanvullende verzekering!

Bekijk hieronder welke medicijnen wel en welke niet onder het geneesmiddelen vergoedingen systeem (GVS) vallen.

Medicijnen die wel onder dit geneesmiddelen vergoedingen systeem vallen zijn:

 • Concerta
 • Equasym XL
 • Medikinet CR
 • Methylfenidaat
 • Retard Mylan en Sandoz
 • Kinecteen
 • Amfexa
 • Elvanse
 • Strattera & Intuniv

NB: de gedeeltelijke terugbetalingsregeling voor Amfexa (kortwerkend dexamfetamine 5 mg) (via www.hevoconsult.nl) blijft bestaan. Hierdoor wordt de eigen bijdrage van 250 euro per jaar in veel gevallen gecompenseerd.
Elvanse kent ook een terugbetalingsregeling voor de eigen bijdrage van 250 euro per jaar via www.terugbetaalregeling.nl.

LET OP: de zorgverzekeraars eisen dat je eerst methylfenidaat hebt gebruikt voordat je start met Elvanse! Dit moet je arts op het recept vermelden, anders krijg je achteraf zelf de rekening!

Medicijnen die niet onder dit geneesmiddelen vergoedingen systeem vallen zijn:

 • Alle Regenboog apotheek ADHD medicatie (behalve kortwerkend methylfenidaat 2.5 mg).
  Maar als je verzekerd bent bij de DSW groep (DSW, StadHolland, en inTwente) dan worden alle kosten worden vergoed in het Basispakket.
 • Melatonine.
  Overleg met je arts of het goedkoper is om melatonine van de drogist te gebruiken. Check dan goed welke dosering er in de tabletten zit. Let ook op de werkingsduur (kort- of langwerkend).
 • Vitamine D3
  ​​​​​​​Bij mensen met ADHD en bij mensen met een getinte huidskleur is het niveau vitamine D3 in het lichaam vaak te laag. Het advies is in ieder geval in de winter vitamine D3 (1000 IE) van de drogist te gebruiken.
​​​​​​​

Brief en bijlage

Download hieronder de brief die we in december 2019 aan al onze patiënten hebben gestuurd en de bijbehorende bijlage.