Ervaringsverhalen ADHD en ADD

Ervaringsverhalen ADHD en ADD

pdf

illustratie-adhd-200px.png

Heb je recent de diagnose ADHD of ADD gekregen en wil je of ben je in behandeling? Dan ben je niet de enige. Op deze pagina vind je ervaringsverhalen van cliënten die met succes behandeld zijn bij PsyQ.

De verhalen van deze ervaringsdeskundigen zijn allemaal anders. Toch hebben ze één ding gemeen: ze kunnen je helpen om te leren omgaan met ADHD of ADD. Het ervaringsverhaal 'Blij met PsyQ' geeft je bijvoorbeeld inzicht in de behandelingen die wij bieden en het ervaringsverhaal 'ADHD in je relatie' staat vol met nuttige relatietips als je of jouw partner ADHD of ADD heeft. Laat je inspireren!

Componence Asset List

ADHD in je relatie

Gerda.png

Veel volwassenen met ADHD zijn snel uitgekeken binnen relaties, waardoor deze soms niet langer dan een jaar duren. Daarnaast komen er tijdens de relatie vaak relatieproblemen voor.

 

Gerda (48), in behandeling bij PsyQ, Programma ADHD bij volwassenen, wil graag laten zien dat je als ADHD'er ook een lange relatie zonder veel problemen kan hebben. Zij is al 25 jaar gelukkig getrouwd en heeft een zoon van 25 en een dochter van 20 jaar.

ADHD en relaties

Ik was zelf 22 jaar toen ik mijn man ontmoette. Eigenlijk zijn we vrij snel getrouwd. Voordat ik mijn man leerde kennen heb ik een paar andere relaties gehad. Ik kan me mijn eerste relatie nog erg goed herinneren. De relatie met mijn eerste liefde duurde een jaar. Ik was heel heftig verliefd en had een super tijd. Na een aantal andere relaties kwam ik mijn man tegen waarmee ik tot vandaag de dag gelukkig getrouwd ben.

Totaal verschillend van elkaar

Als je naar de persoonlijkheid van mij en mijn man kijkt zie je dat we op bijna elke vlak totaal verschillend zijn. Alleen hebben we wel een aantal gedeelde interesses. Ik ben als ADHD'er een echte flapuit en kan soms doorratelen. Hij is erg rustig, lief en een echte binnenvetter. Ik denk dat deze verschillen erg positief zijn voor onze relatie. Ik zou niet willen zien dat ook hij continu doorratelt en alles eruit flapt.

Omgang met de diagnose ADHD

Toen er bij mij een jaar geleden de diagnose ADHD werd gesteld gaf dit eigelijk een opgelucht gevoel. Ook mijn man kon goed omgaan met mijn diagnose. Alleen praat ik er volgens hem veel te vaak over. Soms heeft hij het wel moeilijk met mij, maar hij accepteert mij zoals ik ben met alle ongemakken erbij. Hij steunt mij veel door naar mij te luisteren en probeert zoveel mogelijk rekening met mij te houden. Hij zal nooit boos worden als ik een keer niet instaat ben geweest het huishouden te doen. Hij zal eerder naar mij luisteren en proberen te begrijpen waarom iets niet gelukt is.

Relatieproblemen

Ik kan mijn relatie omschrijven als een heel erg fijne, bijzondere en vertrouwde relatie. Na 25 jaar ben ik nog steeds op hem verliefd. Tegenwoordig is dat zeldzaam en bijzonder. Elke relatie heeft natuurlijk zijn ups en downs, maar echte relatieproblemen hebben we nooit gehad. Natuurlijk zijn er soms onderling wel eens irritaties, maar die komen in elke relatie wel voor. Wanneer er irritaties zijn komen die voornamelijk omdat ik alles zeg wat ik denk. Vroeger schold ik vaak, waaraan hij zich ergerde. Dankzij mijn medicatie scheld ik tegenwoordig niet meer, waardoor de irritaties in onze relatie zijn afgenomen.

Kinderen

Ik heb nog twee thuiswonende kinderen die ook af en toe spanningen kunnen veroorzaken. Beide kinderen lijken veel op mij, maar ook heel veel op mijn man. Mijn dochter (20) lijkt heel veel op mij. Ze heeft de handigheid van haar vader, maar soms heb ik het gevoel dat ik in een spiegel kijk. Ze reageert precies hetzelfde, zoals ik vroeger als kind ook kon reageren. Omdat we zo op elkaar lijken kan dit af en toe botsen en voor spanningen zorgen. In mijn zoon herken ik ook veel van mezelf, maar hij lijkt meer op zijn vader. Hij is ook een echte binnenvetter.

Meer ervaringsverhalen?

Meer ervaringsverhalen?

Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals paniekaanvallen, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen.

Bekijk alle ervaringsverhalen