"ADHD, een mooie ziekte"

adhd1.png

Toen ik de diagnose ADHD kreeg, was dat best even vervelend. Niettemin ben ik er uiteindelijk een stuk beter van geworden; ik kon door de diagnose niet alleen beter onderscheiden wat zich wanneer voordeed maar ook dat inzicht gebruiken om te begrijpen waarom ik me voelde zoals ik me voelde.

De stemmingswisselingen, het chaotisme en de onvoorspelbaarheid kregen als het ware een functie; ze boden een verklaring voor de verstoorde continuiteit en de snel opeenvolgende, elkaar overvloeiende, momenten van spanning en twijfel.

De diagnose biedt een verlossende verklaring voor de relationele, intermenselijke problemen die zich bij ADHD kunnen voordoen. Immers, dat je je gesprekspartner snel onderbreekt komt zomaar niet omdat je hem of haar niet respecteert, maar omdat je je impulsen slecht beheerst. En dat je niet kunt stilzitten en slecht slaapt heeft ook niets met jou te maken maar met de ADHD.

Doch gelukkig is er veel te doen aan deze problemen. Ik kan veel doen met mijn inzicht en de problemen opdelen in soorten en maten en ze stap voor stap aanpakken. De stemmingswisselingen en de concentratieproblemen staan voor mij op nummer een. Heel belangrijk is die diagnose dus, en samen met het lotgenotencontact in de groepsbehandeling vormt dat de basis voor nieuwe mogelijkheden. Het lotgenotencontact, dat echt een verpletterende verduidelijking brengt en laat zien dat ADHD echt bestaat en je er ook echt iets mee kan. Het is een vast onderdeel van de behandeling en een van de belangrijkste pijlers. De hele aangeboden behandeling bij PsyQ is er een die er mag wezen trouwens. Ze helpen je echt alle facetten aan te pakken en zo nodig te behandelen met medicatie. Van het gebruiken van Ritalin kun je veel leren waarmee je later je voordeel kunt doen!

Het belangrijkst is echter dat je inziet dat ADHD een deel is van wie je bent, dat het je maakt tot wat je bent en dat het je kan helpen te worden wie je wil zijn. Want aan talenten hebben ADHD-ers geen gebrek, ze blinken vaak uit in allerlei dingen, zijn creatief, enthousiast en niet zelden inspirerend voor anderen. Al met al is ADHD nu, in mijn ogen, een mooie ziekte!

Wieger de Munck

Meer ervaringsverhalen?

Meer ervaringsverhalen?

Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals paniekaanvallen, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen.

Bekijk alle ervaringsverhalen