Lees-, luister- en kijktips
Top 10 van 2021
Luister-, lees en kijktips
Er wordt veel over mentale gezondheid en psychisch klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze.
Deel je tip!
Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie.
Componence Asset List
10. Ook cliënt met jeugdtrauma is vaak geholpen met verwerking van het verleden
Uit onderzoek, gepubliceerd begin januari, blijkt dat cliënten met een jeugdtrauma veel baat kunnen hebben bij zogeheten exposure-therapie. Danielle Oprel en Chris Hoeboer, psychologen bij PsyQ, voerden met collega’s van onder andere de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit het onderzoek uit.
9. PsyQ 15 jaar: Lustrumcongres
Op 8 april 2021 vierden we ons 15-jarig bestaan tijdens het online lustrumcongres voor onze collega's. Diverse sprekers, workshops en een paneldiscussie kleurden de dag feestelijk in. Bekijk een aantal beelden van deze dag in onze hoogtepunten op Instagram.
Karin Slotema, psychiater bij PsyQ
8. 3 misverstanden over een borderline persoonlijkheidsstoornis
Een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) gaat gepaard met een hoge lijdensdruk, zowel voor degene die hier last van heeft als zijn of haar naasten. Toch worden mensen met deze stoornis niet altijd goed begrepen. Collega Karin Slotema, psychiater bij PsyQ, ruimt daarom de 3 belangrijkste misverstanden over een borderline persoonlijkheidsstoornis uit de weg.
7. ÉÉN is TOPGGz!
Donderdag 23 september was een feestelijke dag voor Eetstoornissen Experts Netwerk (ÉÉN), een samenwerkingsverband van Emergis, Youz en PsyQ. ÉÉN kreeg namelijk het TOPGGz-keurmerk uitgereikt!
Ellen Mogendorff, directeur stichting Topklinische GGZ:
'Met het keurmerk voor ÉÉN geven jullie cliënten met een eetstoornis de garantie dat ze ergens terecht kunnen waar aantoonbaar hoog specialistische zorg geboden wordt'
Lees meer of bekijk de uitreiking terug via onderstaande button
6. Imaginaire recripting effectief volgens cliënt en behandelaar
Uit recent onderzoek blijkt dat zowel cliënten als behandelaren imaginaire rescripting als een effectieve behandeling voor PTSS als gevolg van een trauma uit de kindertijd ervaren. Het onderzoek is gedaan onder zowel cliënten als behandelaren van onder andere PsyQ Beverwijk en PsyQ Amsterdam.
Claudia de Breij met kroonprinses Amalia
5. Koningin Maxima en Prinses Amalia open over mentale gezondheid
‘Eigenlijk zou mentale gezondheid net zo bespreekbaar moeten zijn als een gebroken been’, benadrukte een emotionele koningin Máxima tijdens de uitreiking van De Appeltjes van Oranje. Ook haar dochter, kroonprinses Amalia, vertelt open in het boek Amalia, geschreven door Claudia de Breij, over dat ze af en toe met een professional spreekt als het even wat minder gaat.
Amalia: ‘Soms wordt het me allemaal te veel en dan praat ik met iemand’
Ook bij PsyQ zetten we ons dagelijks in om het taboe op (praten over) mentale gezondheid te doorbreken. We delen daarom regelmatig ervaringsverhalen van mensen die bij PsyQ in behandeling zijn (geweest). Lees alle verhalen via onderstaande button.
4. Problemen met antidepressiva? Farmacogenetica helpt!
Gebruik jij escitalopram, sertraline, paroxetine of citalopram en heb je last van bijwerkingen of ineffectiviteit? Dan biedt farmacogenetica, ofwel medicatie-advies op maat op basis van DNA, wellicht uitkomst. Dat blijkt uit recent onderzoek van collega Roos van Westrhenen, psychiater en klinisch farmacoloog bij de poli Farmacogenetica van PsyQ, met de Nederlandse Farmacogenetica Werkgroep.
3. Docu: Uit de schaduw
Jarenlang worstelt actrice en filmmaker Hanna Verboom met haar bipolaire stoornis. Er werd haar op het hart gedrukt hier vooral niets over te zeggen, want dan zou ze nooit meer aan werk komen. Met haar korte documentaire Uit de schaduw doorbreekt ze het stilzwijgen en vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen.
Charlie in haar geliefde bibliotheek
2. Ervaringsverhaal en -video van Charlie
Charlie (33) komt door een lastige relatie met een paranoïde man thuis te zitten met een depressie, persoonlijkheidsstoornis, angststoornis en trauma gerelateerde klachten. Ze neemt ons mee naar PsyQ Den Haag, de plek waar ze de hulp kreeg die ze zo nodig had en waar ze nu ook andere mensen helpt. Ook neemt ze ons mee naar haar geliefde bibliotheek, waar ze al meer dan de helft van haar leven werkt en waar ze zich echt thuis voelt. Bekijk de video of lees haar uitgebreide ervaringsverhaal via onderstaande button.
1. Boekentips: Gek van Mezelf en Een steekje los
In 2021 deelden we veel lees-, luister- en kijktips. Ook deelden we op onze Instagram een aantal winacties. 2 daarvan waren de boeken van Iris ter Haar - Een steekje los en Alwin Ritstier - Gek van Mezelf. Beiden beschrijven op een realistische manier en vol humor hoe ze leren leven met hun angststoornis.
Een steekje los Gek van Mezelf
Alwin Ritstier en Iris ter Haar