Actueel

Componence Asset List

24 januari 2019

200+x+200+Shantusha+Shauti.jpg

Secretaris-generaal van het ministerie van VWS Erik Gerritsen kreeg een introductie over de digitale poli van PsyQ.

De digitale poli biedt een volledige online behandeling voor angst- en stemmingsklachten. Contact tussen behandelaar en patiënt vindt niet meer plaats in de behandelkamer, maar online via beeldbellen en/of chatfunctie. Begeleiding vindt plaats op het moment dat de patiënt daaraan behoefte heeft. Als een patiënt klachten ervaart kan er direct contact worden opgenomen met de behandelaar.

Annet Spijker, psychiater en bestuurder PsyQ:

‘We hebben bijna 150 patiënten mogen verwelkomen voor een 100% digitale behandeling. Gemiddeld waarderen patiënten hun behandeling met een 8,1. We zien dat het ook een oplossing kan bieden voor de wachtlijsten. Doordat er contact is tussen patiënt en behandelaar op het moment dat de patiënt het moeilijk heeft, duren de behandelingen korter. Hierdoor ontstaat er ruimte op de wachtlijsten en kunnen patiënten, ook in de reguliere behandelingen, sneller terecht.’

Online behandeling in de praktijk

Digitaal behandelen is erop gericht dat de patiënt doelgericht werkt aan herstel. Allerlei gegevens, zoals in welke stemming iemand is of hoeveel iemand beweegt, worden geregistreerd en gebruikt door behandelaar en patiënt om inzicht te krijgen in klachtpatronen. Bovendien kan een behandelaar die ziet dat een patiënt het lastig heeft, direct actie richting de patiënt ondernemen.

Erik Gerritsen in reactie op de presentatie van de behandelaar:

“Hoe heb je het ooit anders kunnen doen? Je hebt jouw vak terug!”

Zie hier het volledige persbericht.