Nieuws Nieuws

10 januari 2017

Een  posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan ontwikkeld worden na een ingrijpende gebeurtenis. Vaak wordt PTSS gekoppeld aan oorlogsgeweld, maar het kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een misdrijf, verkeersongeval of seksueel misbruik. 7% van alle Nederlanders heeft kans op PTSS.

Joop de Jong, psychiater bij PsyQ psychotrauma, legt uit wat een posttraumatische stressstoornis is. Dat doet hij op de site van PTSS challenge.

 

 

Waarom PTSS challenge?

In het voorjaar van 2016 startte een aantal mensen in Amerika de PTSS challenge. In Amerika beroven elke dag 22 veteranen met PTSS zichzelf van het leven. Door 22 dagen lang jezelf 22 keer op te drukken werd aandacht gevraagd voor deze zorgelijke situatie. Hiervan werden video's gemaakt en geplaatst op de sociale media en telkens werd het stokje doorgegeven door iemand anders te nomineren. De nominaties bereikten zo ook ons land.

Jacco Scheer werd genomineerd en besloot een andere invulling te geven aan de PTSS challenge. Niet 22 dagen lang 22 push ups doen, maar 22 verschillende afleveringen maken over het onderwerp. Aan deskundigen en organisaties worden verschillende vragen voorgelegd.

Joop de Jong bijt de spits af met de eerste aflevering, waarin hij uitlegt wat PTSS is.