Nieuws Nieuws

01 september 2015

Op 1 september 2015 opende PsyQ samen met Lucertis, kinder- en jeugdpsychiatrie, een nieuw expertisecentrum voor eetstoornissen in Beverwijk. Zij voorzien hiermee in Noord-Holland in een behoefte aan intensieve behandeling voor zowel jongeren als volwassenen die zeer ernstige eetstoornissen hebben en een BMI (Body Mass Index) hoger dan 15.

Peter Daansen, klinisch psycholoog en projectleider: “Het expertisecentrum is er voor die mensen waar een reguliere behandeling niet voldoende is of een terugval hebben gekregen.”

 

Eetstoornissen

Er bestaan drie verschillende eetstoornissen:

  • anorexia nervosa: mensen met deze stoornis hebben een extreme angst om aan te komen, terwijl ze objectief ondergewicht hebben. Meestal eten ze daarom zeer beperkt waardoor de calorieopname erg laag is. Ongeveer 0,9 % van de bevolking heeft last van anorexia nervosa. De ziekte komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen (ca. 90% vs. 10%)
  • boulimia nervosa: deze mensen hebben ook angst om aan te komen, eten over het algemeen te weinig maar krijgen vervolgens eetbuien. Om niet aan te komen, nemen ze maatregelen zoals overgeven, het slikken van laxeermiddelen of bewegen extreem veel (ca. 1,5% van de bevolking)
  • eetbuistoornis (ca. 4% van de bevolking): dit komt voor bij evenveel mannen als vrouwen. Ook deze mensen hebben eetbuien en hebben hierover geen controle meer. Ze kunnen het niet stoppen, maar gaan niet overgeven of extreem sporten zoals bij boulimia. Zij worden vaak obees

Psychische problemen

“Vaak zien we dat mensen met een eetstoornis ook andere psychische problemen hebben”, zegt Daansen. “Dit kunnen depressieve klachten zijn, moeilijk kunnen omgaan met emoties, problemen met seksualiteit, trauma’s, identiteitsproblemen, etc. Meestal beginnen deze problemen al in de puberteit, een periode waarin we allemaal meer met ons lichaam bezig zijn. Maar nu gaat het verder, het schiet echt door.

Toch wordt het niet altijd opgemerkt of het wordt als tijdelijk verschijnsel gezien. Patiënten hebben er in eerste instantie zelf ook niet zo last van, maar meer hun omgeving. Ze gaan zich afzonderen, gaan niet meer met vrienden of familie uiteten, koken voor zichzelf en dan vaak extreem gezond of eten stiekem. Dit laatste zie je veel bij patiënten met anorexia nervosa."

Behandeling

Wanneer een reguliere behandeling niet voldoende is, omdat de problemen te complex zijn, kunnen patiënten nu in Beverwijk dus een intensieve behandeling volgen. Veel patiënten hebben baat bij een individuele behandeling, maar soms is dat onvoldoende. Deze behandeling is opgesplitst in een motiverende/inventariserende fase en een intensievere behandelbare fase. Er wordt gestart met een psychiatrisch consult, somatisch onderzoek, voedingstaxatie en de omgeving van de patiënt wordt in kaart gebracht.

Daarna volgen ze cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is de meest onderzochte en effectief gebleken psychologische behandeling bij eetstoornissen. Er wordt stilgestaan bij de gedachten die er zijn over eten, gewicht en lichaamsvormen en of deze gedachten kloppen.

Dieetmanagement, schematherapie en psycho-educatie zijn belangrijke aspecten in de behandeling voor eetstoornissen. In de groepspsychotherapie worden thema’s besproken als zelfbeeld, lichaamsbeleving, seksualiteit, perfectionisme, stemmingsintolerantie en leeftijdsspecifieke problematiek. Er is veel aandacht voor het veranderen van gedrag, zoals het stoppen met eetbuien, stoppen met braken, regelmatiger eten en het doorbreken van eetregels. Een behandeling in het expertisecentrum duurt maximaal negen maanden.

Ervaring

PsyQ heeft jarenlang ervaring op het gebied van behandeling van patiënten met eetstoornissen.Behandelingen vinden plaats volgens de nieuwste inzichten, hebben hun effect bewezen en voldoen aan de eisen van wetenschap en richtlijnen.

Op meerdere PsyQ-vestigingen kunnen mensen met eetstoornissen terecht. Voor mensen waarbij de problemen complexer zijn, bestaan er binnen PsyQ vier expertisecentra:

Lees er meer over in het artikel van het Noordhollands Dagblad waarin Peter Daansen, klinisch psycholoog, en Katja, patiënt, uitleg geven over deze specialistische behandeling.