Actueel

Componence Asset List

23 november 2020

regulier-zwangere+vrouw.jpg

Ons peri-partum team (de vrouwenpoli) van PsyQ in Den Haag wordt opgeheven, maar de patiënten die voorheen naar het peri-partum team werden verwezen, kunnen zich nog altijd bij PsyQ aanmelden of naar ons verwezen worden.

Het peri-partum team in Den Haag (de vrouwenpoli) is opgeheven, omdat wij binnen deze vestiging van PsyQ een nieuwe werkwijze hebben ingevoerd.

Onze nieuwe werkwijze

De nieuwe werkwijze houdt in dat mensen die zich aanmelden of door de verwijzer worden aangemeld binnen circa drie maanden een intakegesprek hebben met een behandelaar vanuit één van onze multidisciplinaire teams. Deze teams worden gevormd door behandelaren die beschikken over een variëteit aan specialistische kennis en ervaring, zoals kennis en ervaring ten aanzien van trauma, depressie, persoonlijkheidsproblematiek, interculturele psychiatrie, etc. Binnen de intake staat de hulpvraag van de patiënt centraal en wordt deze nader beoordeeld. Op basis van die hulpvraag en een beschrijvende diagnose wordt de patiënt snel geleid naar specialistische (klachtgerichte) interventies, veelal in groepen.

Door onze organisatie op deze manier in te richten zorgen we ervoor dat de specialistische ggz beter toegankelijk wordt voor de patiënt en de wachttijden acceptabel, terwijl we de kwaliteit van onze behandelingen blijven waarborgen. Zo komen patiënten door de kortere intake sneller op de juiste plek, worden onze behandelingen nog beter afgestemd op de (specifieke) hulpvraag van de patiënt en duurt een behandeling niet langer dan nodig.

Wat betekent dit voor de zorg vanuit het peri-partum team (de vrouwenpoli)?

De kennis en ervaring van het peri-partum team is opgenomen binnen onze multidisciplinaire teams. Indien een patiënt zich aanmeldt of wordt aangemeld met psychiatrische klachten rondom de zwangerschap dan zullen we op basis van de hulpvraag de patiënt een passende interventie aanbieden. Zo zijn er interventies gericht op depressies, trauma, systeeminterventies, etc. Maar ook zijn er mogelijkheden om vrouwen te helpen bij vragen rondom huisvesting, financiën. Voorts werken we nauw samen met Youz (kinder- en jeugdpsychiatrie) en de afdeling preventie van Youz voor KOPP problematiek en vraagstukken rondom hechting en interactie met de baby.

Aanmelden psychiatrische zorg rondom de zwangerschap

Aanmeldingen voor deze zorg kunnen via de reguliere aanmeldroute plaatsvinden. Patiënten kunnen ook doorverwezen worden door de (huis)arts via ZorgDomein. Bij Spoedverwijzingen is het noodzakelijk dat dit op de verwijsbrief wordt vermeld, zodat onze Centrale Aanmelding en Toeleidings afdeling ervoor kan zorgen dat Spoedzorg op gang komt. Ook werken wij voor onze vestigingen in Den Haag met een voorrangsslot. Neem via onderstaand telefoonnummer contact op met onze collega’s om te bespreken of een versnelde intake (voorrang) nodig is.

Bent u verwijzer en was u gewend om patiënten te verwijzen naar ons peri-partum team (de vrouwenpoli) in Den Haag en wilt u meer weten over wat wij voor uw patiënt kunnen betekenen? Neem dan telefonisch contact met ons op via: 088 – 35 89950.