Actueel

Componence Asset List

05 november 2018

200+x+200+rouwende+vrouw.jpg

Dyllis van Dijk, psychiater en onderzoeker bij de afdeling Depressie van PsyQ, is geïnterviewd door het magazine Woman’s Health. In het nieuwste nummer van het blad vertelt ze over rouw en de impact die het heeft op het lichaam.

De mentale gevolgen van rouw hebben veel impact op het lichaam, zoals de toegenomen afgifte van hormonen als adrenaline, noradreline en cortisol. Van Dijk legt uit: “Cortisol is een hormoon dat door de bijnieren wordt aangemaakt. In een gezonde situatie wisselt de afgifte van cortisol in de loop van de dag met de piek bij het wakker worden. Tijdens stressvolle situaties is de afgifte verhoogd.”

Als je iets meemaakt wat stressvol is, zoals het overlijden van een dierbare, wordt je stresssysteem geactiveerd. Veel kenmerken van een rouwproces lijken op die van een depressie. Denk aan slapeloosheid, nergens zin in hebben, prikkelbaarheid, verlies van eetlust, angstige gevoelens en je willen terugtrekken uit sociale situaties. Ook kunnen er, voor jouw gevoel, vreemde dingen gebeuren, legt Van Dijk uit: “Soms horen mensen de stem van de overledene of zien zij diegene zelfs. Deze verschijnselen worden als normaal beschouwd binnen een rouwproces.”

Lees het hele artikel

Meer weten over het rouwproces en de verschillende vormen van rouw? Je leest het hele artikel in de nieuwste editie van Women's Health die nú in de winkels ligt.