Actueel

Nieuws

11 mei 2017

Twee derde van de behandelde patiënten is ‘normaal moe’ bij afsluiting van de behandeling.

Het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) ontwikkelde voor de behandeling van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) een gespecialiseerde cognitieve gedragstherapie (CGT). Uit verschillende studies blijkt dat deze behandeling effectief is.

PsyQ en NKCV

PsyQ en het NKCV hebben hun samenwerking onlangs geïntensiveerd. Het NKCV verplaatste zijn activiteiten van Nijmegen naar Amsterdam waardoor er in Nijmegen extra ruimte ontstond voor deze behandeling van patiënten met CVS. Een aantal voormalige NKCV-werknemers trad in dienst bij PsyQ om de continuïteit van zorg voor patiënten met CVS in de regio Nijmegen te waarborgen. Een patiënt die deze overstap naar PsyQ maakte, reageert opgewekt: “Mijn behandeling bij PsyQ in Nijmegen is precies hetzelfde als ik gewend was bij het NKCV. Ik hoef dus niet helemaal opnieuw te beginnen en kan stap voor stap verder werken aan mijn herstel. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik straks weer kan doen wat ik graag wil kunnen doen”

Behandelresultaten

Het behandelresultaat van deze gespecialiseerde cognitieve gedragstherapie is globaal samen te vatten als: twee derde van de behandelde patiënten is ‘normaal moe’ bij afsluiting van de behandeling, een derde niet. Recent onderzoek laat zien dat van die succesvol behandelde groep een derde weer ernstig moe wordt op lange termijn(1). Dat is belangrijk nieuws. Uit eerder onderzoek bij depressie bleek dat mensen na een periode van depressie een grotere kans hadden om nogmaals depressief te worden. Iets vergelijkbaars zou kunnen gelden voor CVS. “Het laat zien dat we mensen moeten helpen om hun bereikte behandelresultaat vast te houden op lange termijn. Dat zou mogelijk kunnen door follow-up contacten in te plannen of terugvalpreventieprogramma’s te ontwikkelen, vergelijkbaar zoals die bij depressie zijn ontwikkeld.” aldus de onderzoeker, Anthonie Janse.  

Bekendheid

"Dat we deze gespecialiseerde behandeling voor CVS nu bij PsyQ in Nijmegen bieden, is nog lang niet bij iedereen bekend.", aldus Cara Verdellen, manager zorg bij PsyQ in Nijmegen. “We hopen dat patiënten en verwijzers de weg naar PsyQ Nijmegen voor CVS behandeling snel weten te vinden, zodat zo veel mogelijk patiënten in de regio van deze wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling kunnen blijven profiteren.”

CGT bij CVS wordt tevens aangeboden bij de PsyQ vestigingen: Amsterdam-Centrum-West, Emmen,
Den Haag-Centrum, Rotterdam-Kralingen, Utrecht en Zaandam.


1.    Janse A, Nikolaus S, Wiborg JF, et al. Long-term follow-up after cognitive behaviour therapy for chronic fatigue syndrome. Journal of Psychosomatic Research;97:45-51. doi: 10.1016/j.jpsychores.2017.03.016.